Cum recunosti tulburarile de atasament la copii

Tulburarile de atasament la copii pot fi cauzate atat de prea putina afectiune oferita celor mici, cat si de prea multa. Fiecare caz are semnele sale, asa ca este bine sa recunosti din timp cu ce te confrunti. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre cum rezolvam o astfel de problema.

Majoritatea problemelor de atasament pleaca de la relatia cu familia, de la relatia cu parintii”, explica psihologul Marius Zamfir. Tot el ne avertizeaza ca baza atasamentului se formeaza in primii doi ani de viata si are repercusiuni pe tot parcursul dezvoltarii. „Eu, din cazuistica mea clinica, chiar am observat o legatura directa intre atasamentul copilului (primit de copil) si dezvoltarea lui ulterioara.”

Sunt doua cauze pentru care pot aparea tulburarile de atasament la copii:

  • privarea de afectiune;
  • cocolosirea excesiva.

In primul caz, semnele se observa cel mai usor la copiii abandonati si crescuti in orfelinate, care, din cauza ca nu au avut parte de dragostea parinteasca, ajung atat de retrasi incat vorbim chiar de o forma de autism.

In cea de-a doua situatie, copilul care este prea cocolosit dezvolta relatii bazate pe dependenta, incepand cu parintii si continuand cu profesorii, prietenii si partenerii de viata.

Despre cum se trateaza tulburarile de atasament la copii vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s