Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece? Cât e mit și cât e adevăr?

“Nu alerga, că transpiri și te îmbolnăvești! Nu bea apă, că este rece și te doare în gât! Nu intra în zăpadă, că te uzi și răcești!”. Fiecare cuvânt era rostit cu putere și îngrijorare, de parcă orice gest făcut de fiul ei l-ar fi putut duce către cel mai mare dezastru. O auzeam de pe marginea pârtiei, în timp ce femeia roia îngrijorată în jurul fiului. Toate îmi erau atât de cunoscute, de parcă retrăiam temerea ce am simțit-o în primii ani într-ale mămiciei. Ce părinte nu a trecut prin emoțiile bolilor, a răcelilor, a nasului înfundat ori a obrajilor aprinși?

Și dacă în anotimpul călduros nu par atât de înfricoșătoare, iarna parcă se dezlănțuie, furându-ne și ultima picătură de bucurie în a petrece vacanțele, weekend-urile și zilele libere la munte, pe pârtie, în frig și zăpadă.

Ce ne sperie cel mai mult? Ce este mit și ce este realitate în modul în care ne putem proteja sănătatea copiilor în anotimpul rece, mai ales la schimbările bruște de temperatură?

Iată o listă de care trebuie să ținem cont, dacă ne dorim ca cei mici să se simtă liberi și să fie sănătoși:

Mit: Copiii pot răci când se joacă pe-afară, pe vreme rece, mai ales dacă nu poartă jachetă groasă sau părul li se udă.

Adevăr: Răcelile și gripa sunt cauzate de virusuri, nu de cât de friguroasă este vremea. Desigur, dacă cel mic se joacă afară cu cineva care este răcit, există riscul să se îmbolnăvească și el. Însă, hainele multe și extrem de groase cu care ne înfofolim copiii, tocmai de teama de a nu răci, au de obicei, efectul invers. Copilul trebuie să se simtă confortabil, iar pielea lăsată să respire.

Mit: Copiii se pot juca pe-afară, pe vreme rece, oricât de mult doresc.

Adevăr: Copiii sunt expuși riscului de degerături și hipotermie, așa că rugați-i să vină înăuntru să se încălzească la intervale regulate, mai ales dacă încep să simtă frigul sau oboseala.

Mit: Cei mici au nevoie de antibiotic de fiecare dată când nasul le curge, mai ales când mucozitățile devin colorate.

Adevăr: Acesta este probabil unul dintre cele mai periculoase mituri. Utilizarea excesivă a antibioticelor, mai ales in cazul infecțiilor virale, nu face decât să slăbească organismul și să-i cauzeze o serie de probleme: spitalizări mai lungi, accelerează apariția rezistenței bacteriei la antibiotic, iar când acestea devin rezistente la antibiotice, infecțiile banale nu se vor mai putea trata așa ușor. Antibioticele pot fi prescrise de doctor, numai în cazul în care pacientul dezvolta o complicație de natură bacteriană, precum sinuzita, otita, bronșita ori pneumonie. Tratamentele pentru răceală și gripă urmăresc ameliorarea simptomelor, mai degrabă decât distrugerea virusului.

Mit: Leacurile bunicii sunt bune pentru toate răcelile și nu pot face rău niciodată. 

Adevar: Tratamentele folosite trebuie bine alese, de fiecare dată la indicația medicului, chiar și în cazul celor pe bază de plante. Iar remediile auzite din moși strămoși sunt adesea pline de capcane. Așadar, mare grijă la schema de tratament folosită!

Mit: Iarna nu mai folosim protecție solară. 

Adevăr: Deși razele soarelui s-ar putea să nu fie la fel de puternice iarna, ele pot provoca arsuri solare, mai ales atunci când se reflectă în zăpadă, așa că asigurați-vă că folosiți protecție solară pe tot parcursul anului.

Mit: Puteți opri medicamentele copiilor împotriva alergiilor în timpul rece.

Adevăr: Nu toți copiii au alergii sezoniere, primăvara sau toamna. Unii copii au alergii pe tot parcursul anului, chiar și în timpul iernii. Aceștia pot fi alergici la acarieni, mucegai sau păr de animale de companie, astfel că-i musai să-și continue tratamentul și pe perioada iernii.

Mit: Copiii nu trebuie sa facă sport când afară este frig. 

Adevăr: Exercițiile fizice la temperaturi scăzute, însoțite bineînțeles de echipament corespunzător, sunt cu adevărat minunate. Și pentru că ele presupun un efort mai mare, nivelul endorfinelor crește și mai mult, sporind starea de bine. Organismul se fortifică, se întărește și devine din ce în ce mai pregătit să facă față atacurilor virusurilor.

Mit: Nevoia de somn crește în anotimpul rece. 

Adevăr: Zilele scurte și întunecoase par că pun adesea o umbră de oboseală pe chipurile noastre, ale tuturor. În realitate, ceea ce resimte organismul nu este nevoia fizică de mai mult somn, ci mai degrabă dorința psihologică de a rămâne într-un loc plăcut, călduros și primitor.

Mit: Organismul trebuie lăsat să lupte singur pentru a deveni puternic. 

Adevăr: Nimic mai fals. Corpul nostru devine mai slab în timpul anotimpurilor reci, mai firav și adesea lipsit de apărare, mai ales în cazul celor mici, cu imunitatea parțial dezvoltată. Astfel că, avem nevoie de vitamine și minerale, de suplimente ce și-au dovedit eficacitatea în timp. Formule pentru copii, cu acțiune imunostimulatoare, bazată pe cercetări clinic puternice. Combinația de polizaharide, proteine și peptide, polifenoli, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și beta-glucani este salvatoare. Ea se găsește într-o formulă unică în Suspensia Imunicor Kids de la ND Medhealth, ori în capsule pentru copiii mai mari de 12 ani și adulți.

Suplimentele din gama Imunicor au la bază postbioticul EpiCor, cu peste 10 studii clinice care i-au dovedit eficiența în susținerea sănătății sistemului Imunitar. Și, dacă nu e de ajuns, vă mai spun că aceste formule sunt îmbogățite cu o formă biodisponibilă a vitaminei C, dezvoltată pentru o mai bună absorbție și o acțiune non-acidă, blândă, asupra stomacului. Plus ca ea contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Copiii au nevoie de aer. De joacă și de mișcare. Să se simtă iubiți, protejați, dar niciodată sufocați. Să le oferim libertate, dragoste și, la nevoie, cele mai bune soluții. Toate acestea sunt suficiente pentru a fi fericiți!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s