Închide ochii! Și imaginează-ți un univers lipsit de culoare, de căldură sau de lumină. Un spațiu gol, rece, întunecat și anost. Simți cum inima ți se strânge în piept? Cum parcă tot corpul începe să se înfioare? Este firesc. Omul este creat să funcționeze cu energie. Cu strălucirea soarelui alături, cu verdele crud al ierbii, cu aerul înmiresmat la primăverii. Suntem în permanentă căutare de confort, de liniște și de energie. Este prezentă peste tot. Ea este cea care pune lucrurile în mișcare. Ne înconjoară, ne ajută și ne sprijină în tot ceea ce facem. Cu o condiție, însă! Să o folosim cu rost. Cu măsură! Eficient și corect. Atunci ne devine prietenă și aliat în lupta cu facturile casei.
Peste tot, la școală, acasă, la serviciu, în autobuz sau în locurile în care ne petrecem timpul liber suntem înconjurați de aparate ce consumă energie electrică și de device-uri care ne fac viața mai ușoară! Musai însă, să învățăm să conviețuim cu toate aceste aparate în cel mai eficient și profitabil mod pentru întreaga familie. Să nu pregetăm în a ne învăța copiii cât de important este să respecte reguli simple, prin care să economisească energia, resursă atât de prețioasă. Și de nu știți cum să o faceți, ne vine în ajutor Energy Kid. Un copil isteț și curios, care a învățat cât de important și de necesar este să fim smart, atunci când vine vorba de energie. Și mai ales, așa cum spune el, să fii prieten cu ea și cu tehnologia.
Notați prima regulă: cine consumă energie, trebuie să facă și economie! Nu vă îngrijorați! Nu-i deloc complicat. Energy Kid este plin de energie și dornic să ne împărtășească trucurile pe care, de altfel, le și aplică.
Folosiți energia responsabil!
Încă de cum ne trezim, ne fuge gândul la un mic dejun copios. Cine face sendvisurile cele mai bune și mai gustoase, dacă nu un prăjitor isteț și ingenios? Știați că el a fost inventat acum mai bine de 130 de ani, fiind o adevărată revelație la acea vreme? Mai ales că, trebuie să recunoaștem, orice am pune pe felia de pâine rumenită și crocantă, se transformă într-un deliciu. Ca să aibă însă putere, prăjitorul de pâine trebuie băgat în priză. De acolo își ia forța. Energia electrică. Deloc de ignorant. Dimpotrivă. Deoarece are puterea de a reduce apa din pâine, de aici și sentimentul corect pe care îl avem, cum că pâine devine mai ușoară, aparatul poate folosi 900 watt pe oră. Din fericire, avem nevoie de el doar câteva minute, deci energia consumată nu este mare. Asta și dacă optăm, atunci când achiziționăm un aparat, pentru unul performant și de bună calitate.
Alege un produs dintr-o gamă energetică superioară!
Nu uita! Orice ai cumpăra, fii atent la clasa energetică la care este încadrată! Te-ai gândit vreodată că o parte din electrocasnicele tale nu doar consumă energie, ci te și ajută să te încarci cu ea? Cuptorul și plita electrică sau pe gaz nu pot lipsi din nici o bucătărie. Cum am putea să ne mai bucurăm de o ciorbiță aburindă sau de un pui rumenit în cuptor? Ori de o plăcintă, așa cum numai mâinile dibace ale unei gospodite pot face? Intervine iar prietena lui Energy Kid: energia. Iar pentru a putea fi atenți la cantitatea pe care o consumăm, nu uitați de câteva sfaturi istețe și deloc greu de pus în practică:
- când gătesti, așează repejor un capac pe oala aburindă.
- dacă ai o plită electrică, oprește căldura cu câteva minute înainte ca mâncarea să fie gata, ea va continua să fiarbă până ce plita se va răci complet.
- evită să deschizi prea des ușa de la cuptorul încins! Se va pierde multă căldură, implicit consumul de energie va fi sporit.
Electrocasnicele foarte vechi consumă mult. Alege unul nou, cu capacitatea de a reduce consumul!
În bucătărie ajungem să ne petrecem cel mai mult timp. Gătim, ne adunăm în jurul mesei, ajungem să povestim cele de peste zi, chiar și câteva ore bune. Majoritatea electrocanisnicelor acolo se găsesc, iar cel care adăpostește bunătățile care ne dezleagă pofta de vorbă și de a petrece este, fără doar și poate, frigiderul. Nici el nu scapă de sub tutela energiei. Fără ea, nu ar putea funcționa.
Știați că el este cel care consumă mult mai multă energie, aproape un sfert din toată energia folosita de toate gadgeturile din casă? Dar că dacă ai un frigider vechi, el poate folosi cu 25 la sută mai multă energie decât unul nou? Haideți să învățăm să fim raționali cu energia, fără însă a renunta la confortul nostru. Energy Kid nu se lasă până nu ne învață cum ne putem micșoara considerabil factura la energie electrică:
- nu ține ușa deschisă la frigider! Aerul cald intră, iar aparatul va consuma mai multă energie pentru a face din nou racoare în căsuța sa.
- nu transforma frigiderul în congelator!
- nu-l umple cu alimente până la refuz, va consuma mult mai multă energie!
- înainte de a introduce mâncarea în frigider, las-o să se răcească bine, iar de vrei să dezgheți un produs, bagă-l în frigider și lasă-l acolo până este gata pentru a fi gătit. Și, dincolo de toate acestea, ca să aveți un frigider fericit și eficient, nu uitați să-l dezghețați și să-l spălați des!
Setează centrala termică la o temperatură medie, constantă, și folosește-te de un termostat de ambient!
Dacă ai face un top al celor mai mari consumatori de energie din casa ta, ce echipament electrocasnic ar fi? Care este aparatul fără de care nu ai putea să te descurci? Dar care crezi ca ar fi cel mai lacom cu energia electrică? Vă spunem noi: fără doar și poate centrala termică. Fie că funcționează cu ajutorul gazului ori a energiei electrice, avem nevoie de ea pentru a ne încălzi locuința. Sănătatea și confortul nostru și al familiei trebuie să fie în fruntea listei de priorități. Iar dacă suntem smart cu energia, chiar și atunci când dăm de frig, putem reduce considerabil facturile.
Energy Kid sare în ajutorul nostru și răspândește iar magia unui plan bine pus la punct:
Redu consumul cetralei folosind un termostat de ambient. Te ajută să ai facturi cu până la 25 la sută mai mici. Măsoară temperatura din casă, comandă centralei când să pornească și când să se oprească, în funcție de temperatura pe care ne-o dorim. Chiar și dacă scădem cu doar un grad temperatura setată la termostat, valoarea facturii se va micșora simțitor. Fără să mai punem la socoteală că și medicul recomandă: 22 grade C ziua și 19 grade C noaptea.
Dacă pleci de acasă nu o închide de tot, ci programeaz-o la o temperatură mai mică! Când vei reveni, ea va face eforturi mult mai mari pentru a ridica temperatura, iar consumul nu se va lăsa mai prejos, crescând direct proprorțional cu munca pe care ea o depune ca nouă să ne fie din nou cald și bine.
Bucuria unui trai decent este dată și de confortul și modul inteligent de a-ți drămui resursele. Soluții pentru a economisi energie, și implicit lei, există. Totul este să fim deschisi și receptivi, dornici să aducem schimbări benefice în comportamentul de zi cu zi al nostru și al copiilor noștri.