copil curatenie ajutor

Cum pot copiii sa ajute in casa?

Poate ca te va surprinde acest lucru, dar copiii chiar vor sa se implice si sa ajute prin casa. Cum pot face asta si cum eviti sa transformi treburile casnice intr-o corvoada?

Adesea, cand parintii „isi roaga” copiii sa ajute la treburile casnice, primesc in schimb o multime de refuzuri. Pare ca ma contrazic cu ceea ce am spus mai sus.

Problema este ca, adesea, parintii nu isi roaga copiii, ci le ordona:

  • Trebuie sa iti faci curat prin camera!”
  • „Lasa televizorul si strange-ti jucariile!”
  • „Daca nu esti cuminte, tu stergi praful!”

Totusi, cum spuneam, copiii vor sa le fie de folos parintilor si vor sa arate ca sunt suficient de responsabili si independenti pentru a face ei insisi, singuri, fara ajutor din partea adultilor, anumite sarcini. Sunt atat motive de mandrie, cat si fapte bune, pe care vor sa le faca.

Insa, pentru a primi ajutor prin casa, este nevoie sa tii cont de cateva lucruri.

Explica-i de ce ar putea sa te ajute

In primul rand, nu iti ameninta copilul si nu folosi treburile casnice ca pe o pedeapsa.

Apoi, tine minte ca nici tie nu iti place neaparat sa dai cu aspiratorul sau sa stergi praful, asa ca, la o scara mai mica, nici copilului tau poate nu o sa i se para tentant sa isi stranga jucariile. Sau poate nici nu o sa inteleaga de ce este nevoie sa faca acest lucru. (De ce sa isi stranga jucariile, daca pe el nu il deranjeaza?)

Asa ca, fa-ti timp pentru a-i explica puiului tau ca nu este sanatos daca se strange praful in casa, ca este mult mai util sa isi aranjeze jucariile intr-o ordine si ca pe tine te-ar face foarte fericit(a) daca ar putea sa te ajute. De asemenea, arata-i cum sa ajute, pentru ca s-ar putea sa nu stie cum sau de unde sa inceapa.

Stabileste cateva reguli

Un alt lucru pe care ti-l recomand este sa stabilesti o zi pe saptamana (cel mai probabil, in weekend), in care toata lumea isi face timp pentru treburile casnice. Va fi o activitate in familie, in care toti membrii contribuie (asa cum poate fiecare).

Poti face o diagrama cu tot ce este nevoie sa fie facut prin casa si cine ce face. De fiecare data cand o activitate este completata, o bifezi pe diagrama. Pana la urma, tine minte ca timpul trece mai usor atunci cand te simti bine si munca merge mai repede daca este transformata in joc.

Cum poate sa te ajute copilul prin casa

Cand vorbim de ajutor prin casa, este bine sa ne gandim si la ce poate face copilul. Si, daca sunt treburi mai complicate (cum ar fi spalatul rufelor, gatitul sau aspiratul), exista si activitati pe care micutul tau le poate face fara prea mult efort:

  • sa isi faca patul – in fiecare zi;
  • sa isi stranga jucariile – sa le puna intr-o ordine, pe care o puteti stabili impreuna;
  • sa isi aranjeze hainele in dulapior – aici, va avea nevoie de o indrumare din partea ta;
  • sa stranga vasele dupa ce mananca – eventual, poti stabili ca fiecare membru al familiei sa isi spele singur farfuria;
  • sa ude florile;
  • sa duca gunoiul;
  • sa te ajute la cumparaturi – asta nu inseamna ca va cara plasele grele, dar chiar si cea mai usoara punga dusa poate fi un ajutor.

Copilul tau cum te ajuta prin casa?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s