Cum ne pastram echilibrul in aceasta perioada. 5 sfaturi de la specialisti

Continuam seria de sfaturi saptamanale de la specialistii implicati in campania #unsfatpezi de la BCR si va incurajam sa fiti precauti, sa fiti consecventi si sa va pastrati increderea si rabdarea. Nimic dificil nu dureaza la nesfarsit!

Activitatile fizice au un puternic efect anti-depresiv!

In perioadele de stres si de izolare prelungita, cum este cea pe care o traversam, putem simti cum tristetea, anxietatea sau singuratatea ne afecteaza starea psihica. Exista un antidot foarte eficient si la indemana oricui pentru a ne mentine pe linia de plutire: activitatile fizice, care au un pronuntat efect anti-depresiv. 30 de minute pe zi de miscare moderata sunt la indemana oricui si pot face minuni. Ne putem schimba comportamentul in aceasta directie daca ne formam o rutina zilnica si o ancoram in mici auto-recompense. Plimbarile in ritm alert sau alergatul, atata timp cat pastram distanta de cel putin 2 metri de trecatori, sunt recomandate.

Daca aveti o curte, activitatile in gradina sunt excelente si pentru trup si pentru minte. Chiar si in casa putem ramane activi fizic folosind numeroasele clase online cu exercitii adecvate in aceasta perioada. (Dr. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate)

Avem nevoie de comunicare si contact emotional cu cei dragi!

Noi, oamenii, suntem fiinte sociale, ceea ce inseamna ca avem nevoie de comunicare si contact emotional cu cei dragi. Toate aceste restrictii de izolare si distantare sociala sunt importante pentru a ne proteja sanatatea fizica; dar, pentru a ne pastra echilibrul psihologic si emotional, avem nevoie sa ne implicam in activitati care sa tina depresia si tulburarile psihice la distanta. Evident, miscarea zilnica trebuie sa faca parte din rutina fiecaruia dintre noi, exercitiile de respiratie si cele de meditatie sunt extrem de necesare, iar timpul petrecut in natura, pe terasa apartamentului sau in curtea casei este inviorator; insa si conversatiile intime cu oamenii in care avem incredere sunt esentiale.

La baza acestor recomandari stau observatiile stiintifice care ne arata ca stresul si izolarea duc la o crestere a nivelului de adrenalina si de cortizol (hormonii stresului), in timp ce comunicarea, miscarea, meditatia si apropierea de natura sporesc secretia de dopamina, serotonina, oxitocina si endorfine (hormonii starii de bine). Nu putem controla stresul si nici nu putem renunta la regulile prin care ne protejam fizic, dar putem sa ne implicam in comportamente care sa reduca efectele anxietatii si ale depresiei. (Gáspár György, psiholog cliniciant)

Ramanem consecventi cu obiectivele noastre!

Luati un carnetel si un pix si incercati sa va conturati obiectivele financiare pe termen scurt, mediu si lung. Nu renuntati la visurile voastre doar pentru ca acum trecem printr-o perioada mai dificila. Nimic dificil nu dureaza la nesfarsit, asa ca e important sa ne pastram consecventa si increderea. Daca nu sunteti siguri de unde sa incepeti in conturarea obiectivelor, sunt o multime de cursuri gratuite online pe platforme ca Edex sau Coursera care le puteti urma sau puteti participa, in fiecare joi, de la 17, la webinariile scolii de Bani pentru a invata sa luati decizii financiare intelepte. (Nicoleta Deliu, coordonator scoala de Bani)

Criza COVID-19 a inmultit numarul atacurilor cibernetice?

Din cauza restrictiilor determinate de raspandirea COVID-19, numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea de acasa a crescut semnificativ. Acest aspect a dus la o crestere exponentiala a numarului de atacuri cibernetice care au ca scop pacalirea potentialelor victime prin e-mail-uri infectate cu malware ce poate colecta datele confidentiale de pe dispozitiv. Spoofing-ul este o tehnica folosita in atacuri de tip phising in care adresa de retur a unui e-mail este falsificata ca sa ascunda identitatea adresei reale de unde provine mesajul.

Astfel, potentiala victima poate accesa fisiere infectate cu malware, crezand ca sunt venite de la o sursa de incredere. Pentru a evita astfel de incidente este recomandat sa confirmam pe alte canale de comunicare cu persoana care a trimis mesajul, mai ales daca va cere sa efectuati o tranzactie sau sa trimiteti date confidentiale. De asemenea, daca textul e-mail-ului prezinta greseli de exprimare, de redactare sau gramaticale, trebuie tratat cu suspiciune deoarece, de cele mai multe ori, atacatorii folosesc traduceri generate automat. (Alin Iftemi, Head of Business @Modex)

Timp pentru re-evaluarea de sine!

De prea putine ori avem ocazia sa reflectam la doua intrebari de substanta: cine suntem si cui ii suntem de folos? Prima intrebare se refera la fundatia noastra, la ceea ce ne ancoreaza ca valori de baza. A doua se refera la sens: existenta noastra lumineaza viata cuiva, e utila in vreun fel, lasa vreo urma? Vremurile de ruptura sunt propice pentru evaluari si re-evaluari interioare. Sa folosim acest timp pentru a ne ancora bine in ceea ce conteaza pentru noi. S-ar putea sa ne privim cu alti ochi copiii, parintii, prietenii sau pur si simplu proiectele care ne cladesc! (Cristina Andone, scriitor, trainer de creativitate)


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s