Cum ne jucam cu bebelusii

Bebelusul tau absoarbe orice informatie primeste de la tine sau din mediul inconjurator. Cum sa ne jucam cu bebelusii intr-un mod productiv? Iata zece activitati simple si zilnice, prin care poti favoriza dezvoltarea armonioasa a mintii sale.

Ai grija ce informatii transmiti – constient sau inconstient, verbal sau non-verbal – pentru ca bebelusul tau va retine tot. Nu doar atat, dar micutul incepe sa exploreze si sa experimenteze cu diferite obiecte ce il inconjoara sau situatii in care este pus.

De aceea, este important sa ii inconjori cu sentimente si actiuni pozitive. Stimuleaza-i curiozitatea, spiritul aventuros si capacitatea de memorare cu jocuri sau activitati care noua ni s-ar parea banale, dar care pentru el reprezinta noutate si mister.

  • Momentul de trezire

Bebelusul tau te-a vazut acum cateva ore, inainte sa adoarma. Totusi, va fi la fel de entuziasmat sa te vada si cand se trezeste. Este necesar pentru el sa vada acelasi chip, in mod constant si previzibil. Acest lucru le dezvolta capacitatea de atentie.

  • Arata-i un zambet mare

Zambetul micutului este una dintre primele „victorii” pe care le au proaspetii parinti. De ce? Pentru ca i-ai zambit de atatea ori, iar acum el iti mimeaza gestul. Zambeste-i bebelusului tau cat mai mult, astfel incat sa invete sa faca si el asa.

Maimutareste-te! In primele luni, copilasul nu va observa, dar, pe masura ce creste, va intelege umorul din expresiile tale

  • Canta-ti actiunile

Ritmul melodic il va face pe bebelus sa fie atent la buze, dinti si limba – la miscarea lor. Acest lucru se intampla cand micutul are cam trei luni. Formeaza cantecele simple pentru activitatile desfasurate; de exemplu: „Noi mancam/Cartofii ii mancam”. Poate ca ti se pare amuzant, dar asta este varsta de la care poti incepe sa ii arati bebelusului cum se formeaza cuvintele. Va mai dura pana va intona si ea cantecelul, dar asa incepe sa asimileze.

  • Ghici ce e aici?

Un joc folositor pentru capacitatile cognitive ale copilasului tau este sa il pui sa ghiceasca diferite obiecte. Inveleste o jucarie intr-un cearceaf si incurajeaza-ti bebelusul sa o pipaie. Ce poate fi? Arata-i jucaria. Cel mic incepe sa se foloseasca de mai multe simturi si isi dezvolta atentia.

  • Forme diferite

Nimic mai simplu! Lasa-l pe bebelusul tau sa experimenteze cu jucarii de forme diferite, greutati diferite si chiar densitati diferite. De asemenea, da-i obiecte (care nu sunt periculoase) precum sosete sau un breloc cu multe chei. Acesta este unul dintre modurile prin care bebelusul exploreaza si intelege diferentele dintre obiecte.

  • Fa-i un set de tobe

Sperai sa nu ajung la partea asta, dar chiar este un mod bun de a-ti amuza bebelusul. Da-i un borcan de sticla, un castron de metal si un recipient de plastic (de la un iaurt, de exemplu) si doua linguri de lemn si l-ai facut fericit.

  • Implica-l in activitatile tale

Ai de facut treburi prin casa? Tine-ti si bebelusul aproape si vorbeste-i. Micutului ii place sa te vada in actiune. Pana la urma, si observarea este un mod de a invata.

De asemenea, lasa-l si pe el sa te „ajute”. Daca ai varsat ceva pe jos, in timp ce stergi, pune manuta copilasului tau pe a ta, astfel incat sa constientizeze miscarea. Apoi, chiar ii poti da un servetel sa incerce si singur.

  • Jucati-va cu lichide

Bineinteles ca prima metoda este… in cada! In timp ce ii faci baie, lasa-l sa se balaceasca si sa stropeasca totul in jur. Te temeai sa nu spun asta, dar este o cale perfecta pentru micut de a explora apa si proprietatile ei. De asemenea, da-i recipiente de marimi diferite, astfel incat sa observe si sa invete cum se scurge apa, cum se umplu borcanele si tot asa.

Iata alt joc pe care il poti face cu apa. Ia o sticla de plastic cat mai transparenta, umple-o cu apa si adauga cateva picaturi de colorant alimentar. Pune capacul si lasa-l pe copilas sa o agite si sa o intoarca de pe o parte pe alta. Astfel, va putea observa miscarea unduioasa a apei.

  • Relaxeaza-te

Multi parinti se simt obligati sa isi stimuleze constant bebelusul. Totusi, micutii ajung sa fie suprasolicitati. Acorda-ti timp sa te relaxezi cu bebelusul tau prin preajma. Astfel, micutul tau are ocazia sa observe ce este in jurul lui, fara batai de cap, fara stres.

  • Momentul povestilor

Cand ii citesti povesti, puncteaza intriga, transforma-ti vocea pentru diferite personaje si arata-i obiecte care sunt mentionate in poveste. De exemplu, daca in poveste este descris un stejar batran, mergeti prin parc si arata-i copacul.

In plus, incearca sa ii spui aceeasi poveste cat mai des. Pe tine s-ar putea sa te plictiseasca, dar pentru bebelus este foarte calmant. Repetitia il ajuta sa realizeze conexiuni.

Sunt sfaturi simple, pe care probabil ca deja le faci, constient sau inconstient. Cu toate acestea, sunt activitati necesare in dezvoltarea bebelusului tau. Incearca sa le aplici cat mai des si distreaza-te. Cresterea unui bebelus nu trebuie sa fie stresanta.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Radio Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s