In educatia traditionala romaneasca, a te asculta pe tine insuti nu este considerat un proces important, iar noi suntem adesea reticenti cand vine vorba de acest subiect. Claudia Jimeno ne vorbeste despre cum putem invata sa ne ascultam pe noi insine si despre lucrurile frumoase pe care le putem descoperi in urma acestui demers.
Interviu cu Claudia Jimeno, psiholog si trainer specializat in comunicarea prin metoda ESPERE, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”
Adriana Titieni: Eu cred ca aceasta lipsa de ascultare, de acord cu propriile ganduri si propria persoana este responsabila de multe probleme, care ar putea fi mult mai usor rezolvate prin ascultare, cum e numita in sistemul ESPERE, cunoscuta si ca introspectie in sistemul psihologic. Cum ne putem asculta?
Claudia Jimeno: In opinia mea, ascultarea este foarte importanta, pentru ca de aici pornesc toate. Daca nu stiu ce se intampla cu mine intr-un anumit moment, eu nu voi reusi sa-i comunic celuilalt ceea ce se intampla cu mine; de aici pornesc aproape toate conflictele, pentru ca voi incerca sa gestionez “capatul celuilalt de relatie”, in loc sa ma ocup de mine, de capatul meu de relatie, de “gradina mea”.
Pornesc de la un exemplu: te intreb cum ai facut sa-ti alegi hainele pe care sa le porti astazi? Care a fost procesul prin care ai trecut ca sa alegi bluza X si fusta Y?
De cele mai multe ori, raspunsul la aceasta intrebare intarzie sa ne vina in minte, pentru ca nu suntem obisnuiti sa ne putem astfel de intrebari, atentia noastra fiind indreptata mai mult in afara decat in interiorul nostru.
Daca am fi atenti la noi insine si am sti sa ne ascultam, raspunsul la aceasta intrebare ar fi legat de emotiile si dorintele pe care le avem – ne simtim bine in pielea noastra si alegem sa imbracam ceva care sa ne puna in valoare, poate avem o sedinta si vrem sa creem o impresie buna, vrem sa fim acceptati, avem o intalnire si ne imbracam elegant pentru ca ne este frica sa fim respinsi; poate ne-am trezit tristi si am ales o bluza rosie pentru ca aceasta culoare ne binedispune.
Asadar, exista in interiorul nostru o multime de dorinte si emotii care “se pun in miscare” secunda cu secunda, in orice facem. Cand vrem sa vorbim cu cineva deja se pun in miscare intentii, motivatii, nevoi, dorinte, conflicte, frici, experiente anterioare; toate acestea exista in noi si incep sa vibreze si sa se conecteze intr-un anume fel in fiecare moment din viata noastra.
Atunci cand suntem atenti la acest proces incepe partea de ascultare, in care incercam sa ne dam seama ce anume vibreaza in noi atunci cand facem un anumit lucru – ce fel de dorinte, emotii si credinte, care a fost motivatia noastra, ce nevoie am incercat sa implinim, ce constrangeri am avut, care este experienta anterioara care ne-a venit in ajutor sau ne-a creat un prejudiciu? Poate acel lucru a trezit o rana, poate avem o anumita reactie la asta, poate ne invadeaza emotiile, ne enerveaza si ne blocheaza..
Cu alte cuvinte, atunci cand suntem atenti la noi insine vom invata, incet-incet, sa reperam legaturile care se fac intre toate aceste “bucatele” care vibreaza in fiecare moment in viata noastra. Asadar, primul pas pentru a putea sa ne ascultam pe noi insine este sa ne mutam atentia din exterior in interior, cu tot ce inseama asta – nivel cognitiv, nivel emotional si nivel senzorial (corpul ne da milioane de mesaje legate de ce este si ce nu este bun pentru noi la un moment dat sau de ceea ce se intampla cu noi intr-un anumit moment).
Dupa ce am mutat atentia la noi, trebuie sa invatam sa privim in interiorul nostru, sa vedem ce este in noi.
Adriana Titieni: Cum putem sa invatam sa privim in noi insine?
Claudia Jimeno: Putem sa ne imaginam interiorul nostru ca fiind o casa in dezordine, iar noi nu vom sti de unde sa incepem sa facem ordine. Suntem precum o casa in dezordine pentru ca nu am stiut sa pastram acea ordine interioara care sa ne ajute sa ne simtim bine in pielea noastra, bucurosi, in armonie si echilibru (de observat ca nu vorbesc de control – cum sa fac, ce sa fac pentru a face totul perfect).
Asa cum procedam si cu o casa in dezordine, pentru a face ordine in noi insine trebuie sa curatam bucatica cu bucatica, fiecare camera pe rand; aruncam unele lucruri de care nu mai avem nevoie, le curatam si le aranjam pe cele de care avem nevoie.
Cand spun “bucatica cu bucatica” ma refer la momentul prezent – ce se intampla cu mine acum? Aici ne este de mare ajutor prima regula de igiena relationala: vorbesc folosind pronumele “EU” (vorbesc despre mine celuilalt) si evit sa folosesc pronumele “EL” si “TU” (nu vorbesc despre celalalt cu “EL”). “Eu”-ul ne forteaza sa ne indreptam atentia in interiorul nostru.
De exemplu, in loc sa spunem ca “Tu ai intarziat” putem spune “Eu ma grabesc”, “Mie mi-e frica sa nu ajung tarziu” sau “Am o sedinta importanta si vreau sa ajung la timp”.
Dupa ce “vom face ordine” in noi insine, ceea ce va iesi din noi va fi la fel de frumos si armonios precum e inauntru, iar asta va contribui la hranirea relatiilor in exteriorul nostru.
Ascultarea interioara, gestionarea dorintelor si emotiilor din interiorul nostru ne ajuta sa traim in echilibru si armonie. Echilibrul nu vine din exterior, ci din interiorul nostru, cand indraznim sa vedem ce este in interior si sa incepem sa facem ordine in noi, punand in valoare lucrurile frumoase pe care le avem in noi, dar pe care nu le vedem din cauza dezordinii.
Daca vrei sa afli in fiecare saptamana ce mai e nou pe itsybitsy.ro, aboneaza-te la Newsletter.