Copiii care cresc in familii numeroase, cu multi frati, au aptitudini de comunicare mai dezvoltate decat ceilalti. Dar, indiferent de numarul de membri ai familiei, comunicarea cu parintele este piatra de temelie a unei dezvoltari sanatoase pentru fiecare copil.
Comunicarea in relatia parinte copil il ajuta pe cel mic sa isi insuseasca un set de valori, sa capete mai multa incredere in sine, sa se simta iubit si apreciat. O comunicare de succes implica un element-cheie: o ascultare activa. In momentul in care ii acorzi micutului tau toata atentia ta, contribui la dezvoltarea copilului.
De aceea, nu uita sa pui in practica trei sfaturi simple:
Pune-i copilului trei intrebari directe zilnic. Arta conversatiei este o aptitudine sociala importanta, pe care parintii adesea o neglijeaza. Starneste copilul sa-ti raspunda la intrebari precum: „A fost distractiv sau plictisitor azi la scoala?”; „Ce ati facut la ziua colegului tau?”; „Unde vrei sa mergem maine dupa amiaza?” Apoi, corect este sa ii raspunzi si tu la trei intrebari.
Invata-l sa-si priveasca interlocutorul cu curaj. Poti sa-l obisnuiesti cu asta, spunandu-i sa observe cu atentie culoarea ochilor persoanei cu care vorbeste. Daca reuseste sa invete sa priveasca oamenii in ochi, chiar si cel mai ezitant copil va parea plin de incredere in sine si astfel va fi mai greu sa devina victima celorlalti copii.
Arata-i ca receptionezi emotiile pe care le exprima. Roxana Puiu, trainer la Scoala Parintilor Buni, explica cel mai recent trend in parenting: dupa ce a facut o criza de temperament, nu-l certa, ci intreaba-l pe copil cum s-a simtit si ce se poate face pentru a nu se mai intampla. Apoi, asculta ce are de spus, fara sa-i faci alte observatii sai sa il critici. Isi va reveni mai usor astfel.
sursa articol: Scoala Parintilor Buni