In primul rand, trebuie sa recunosti semnele travaliului, pentru a nu alerga la spital atunci cand nu este cazul. Si chiar daca se va intampla, nu esti nici primul, nici ultimul care trece prin asta!Exista trei semne care pot aparea impreuna sau la intervale de timp anunta apropierea nasterii:
• pierderea dopului gelations – o combinatie semisolida de mucus si sange;
• ruperea membranelor – sau popular, ruperea apei, care se poate petrece treptat sau brusc ;
• contractii dureroase si regulate.
Daca sotia este la prima nastere, nu te grabi sa mergi la spital de indata ce aceste semne au aparut. Cu siguranta mai puteti sta acasa cateva ore pe care e bine sa le petreceti impreuna intr-un mod relaxant – de exemplu, uitandu-va la un film. Suna medicul si urmeaza instructiunile lui. Probabil te va sfatui sa vii la spital atunci cand contractiile se peterec la un interval de 5 minute si dureaza cate 1 minut fiecare. Ce vei putea face :
1.Fii pregatit sa iti pastrezi cat mai mult calmul. In momentul in care te va vedea alaturi de ea, zambindu-i si incurajand-o, sotia ta va fi mult mai optimista, in ciuda greutatilor prin care trece. Daca o ajuti sa isi controleze frica, nasterea se va petrece mult mai usor si cu dureri mai mici.
2.Fii pregatit sa treci prin situatii limita. Ideal ar fi sa te fi informat pana in acest moment ce inseamna travaliul si nasterea, pentru a sti ce o asteapta pe sotia ta si pentru a nu trece prin stari de soc. Fii pregatit sa vezi sange, sa auzi tipete si sa iti vezi fiinta iubita trecand prin dureri mai mult sau mai putin mari. Daca iti pierzi cunostinta, vei fi o povara atunci cand trebuia sa fii de ajutor. Asa ca pregateste-te din timp pentru aceste momente dificile pentru amandoi.
3.Gaseste modalitati de a-i distrage atentia. Gandeste-te dinainte sau improvizeaza pe moment ceva ce ai putea face pentru a-ti face sotia sa uite de durerile prin care trece. Strange-o de mana, maseaza-i spatele, povesteste-i ceva, spune-i o gluma, orice o poate face sa uite macar pentru cateva momente ca este in travaliu.
4.Fii mesagerul ei. Pune intrebari, afla ce va urma si cat va mai dura, deoarece sotia ta se poate afla in imposibilitate de a face singura aceste lucruri. Ai grija sa verifici daca totul se petrece asa cum ati planuit de acasa ca va decurge nasterea. De exemplu, daca ati planuit sa faca anestezie epidurala daca nu poate indura durerile, fii puntea de legatura dintre ea si medic, cerand acest lucru in locul ei.
5.Asigur-o de ajutorul tau. Are nevoie de ceva de baut sau de o revista pe care sa o rasfoiasca? Vrea sa o strangi de mana sau sa ii faci un masaj? Nu ezita sa ii indeplinesti aceste dorinte, se va simti mult mai in siguranta stiindu-te alaturi.
6.Sprijin-o psihologic. Chiar daca tu insuti esti tulburat, este foarte important sa iti asiguri sotia ca totul merge bine. Incurajeaz-o permanent, spune-i ca totul se desfasoara bine si ca ea se descurca excelent. Ajut-o sa gandeasca pozitiv, sa se linisteasca si sa se simta iubita si ocrotita.
Mult succes si nastere usoara… pentru amandoi!