Cum iti motivezi copilul sa invete?

Ca parinte, una dintre cele mai mari provocari, odata cu intrarea la scoala, este cum sa iti motivezi copilul sa invete.

Sigur ai auzit sau ai vazut in ochii copilului tau intrebarile “De ce trebuie sa merg la scoala? De ce trebuie sa imi fac temele?” sau, mai grav, te-ai izbit neputincios de refuzul sau de a merge la scoala.

Iata cateva lucruri pe care poti sa le spui sau sa le faci pentru a mentine treaz interesul, astfel incat sa iti motivezi copilul sa invete.

  1. Motivatia este legata de experienta. Scolarul mic nu stie foarte multe despre responsabilitate si consecintele actiunilor sale in timp, astfel ca explicatii de genul “Trebuie sa inveti pentru a avea un serviciu bun sau pentru ca te va ajuta cand vei fi mare” sunt greu de asimilat si nu vor avea efectul dorit.

Sfatul meu este sa ii explici copilului generic ca invatarea il va ajuta sa inteleaga mai bine lumea ce il inconjoara si punctual, in functie de domeniul/tema de invatat la ce ii foloseste. Pentru asta, este bine sa fii creativ(a) si sa legi explicatia ta de interesele si pasiunile micutului tau.

De exemplu: In cazul in care copilul iti va spune ca ii e “greata de atatea calcule”, cauta o activitate in legatura cu interesele lui, in care sa inserezi calcule. Daca e un copil creativ, preocupat de arte, il poti incuraja sa faca un colaj in care sa foloseasca bete de chibrit, frunze, petale, flori uscate, culori etc., cu mentunea ca pe intreaga lucrare trebuie sa fie 59 elemente. Il pui sa iti explice si sa scrie prin ce operatii a ajuns la rezultat (a folosit 9 bete chibrit pentru trunchiul copacului si 5 pentru crengi, pentru frunze a folosit 35 frunzulite uscate, iar pentru campul cu flori a folosit 10 bilute de hartie creponata).

Mai mult, poti sa ii sugerezi sa compuna o poveste pe baza acelui colaj si sa o scrie. Astfel, iti motivezi copilul sa invete si scrierea si sa isi dezvolte comunicarea. La sfarsit, il intrebi daca, de aceasta data, calculele au fost distractive, il lauzi si ii spui ca acum cu siguranta va rezolva mai usor tema de matematica.

Sau, unui copil caruia nu ii place sa scrie si sa citeasca, dar este preocupat de stiinte, ii poti oferi carti de stiinte, pe baza carora sa faca rezumate. Incurajeaza-l sa faca singur un album cu animalele preferate, iar pentru fiecare in parte sa scrie cateva informatii. Asa va intelege de ce si la ce ii ii vor folosi temele de citire si scriere.

  1. La scolarul mic interesul pentru joc trebuie satisfacut zilnic. Vei fi surprins(a) sa afli ca, atunci cand ii intrebi ce au facut la scoala, cei mai multi copii iti vor povesti elemente din jocul lor. Astfel, poti folosi jocul ca instrument de motivare pentru teme.

De exemplu: „Daca vei termina temele repede, vei avea timp sa te joci in parc cu prietenul tau sau il inviti la tine”. Mai mult, poti ocazional sa inviti un prieten al micutului tau, pentu a-si face impreuna temele – pornind de la aceasta situatie, poti provoca discutii intre ei sau sa ii urmaresti cum interactioneaza in legatura cu temele si in joaca.

  1. Imaginea de sine si imaginea in cadrul grupului pot fi factori motivationali pentru scolarii mici. Aprecierile invatatorului, colegilor, parintilor au efecte majore asupra stimei de sine si implicit asupra motivatiei scolare.

Astfel, impreuna cu invatatorii, gaseste acele mesaje pozitive, prin care sa iti motivezi copilul spre invatare.

Discuta frecvent cu cel mic despre colegi, despre cine invata foarte bine, despre relatia acelora cu prietenii, cu cine si-ar dori sa fie prieten si de ce. Folosindu-te de aceste informatii, ii poti explica micutului de ce are nevoie sa invete: pentru a avea ma multi prieteni, pentru a fi laudati si apreciati.

Autor articol: Georgiana Abrudan – Proesor invatamant primar, Centrul educational EDU&CARE


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s