Cum iti dezveti copilul de comportamente nedorite

Indiferent de stilul de parenting pe care il abordam in cresterea si educarea copiilor, este nerealist sa ne asteptam ca toate comportamentele pe care le manifesta cei mici sa fie pe placul nostru.

La un moment dat, orice parinte observa la copilul sau diverse comportamente care il deranjeaza si pe care doreste sa le schimbe, fie ca e vorba de diverse ticuri, precum rosul unghiilor, vorbit urat, aruncat hainele pe jos sau neglijarea regulilor de igiena personala.

Asa cum multi parinti au observat deja, criticile, reamintirile constante, umilirea sau tipetele nu sunt eficiente in a-i dezvata pe copii de comportamentele nedorite.

Urania Cremene propune sa incercam alte abordari alea acestor situatii, bazate pe respect si incredere in capacitatea copilului de a intelege si de a adopta comportamente dezirabile si responsabile.

In emisiunea pe care o realizeaza la Itsy Bitsy joia, Urania Cremene a povestit despre cum iti poti dezvata copilul de comportamentele nedorite, in special de cele legate de igiena personala si sanatate – spalat pe dinti, spalat corpul sau mancat sanatos.

Cum iti convingi copilul sa aiba grija de corpul lui

Urania propune o abordare onesta si deschisa a acestui subiect, invitandu-i pe parinti sa-i responsabilizeze pe copii vorbindu-le despre rolul ce le revine in ingrijirea propriului corp.

Chiar de la varste mici le putem sadi copiilor responsabilitatea ingrijirii propriului corp si convingerea ca ei pot avea cel mai bine grija de corpul si de sanatatea lor.

Exista o multime de situatii in care le putem aminti copiilor de faptul ca ei sunt stapanii propriului corp: situatiile in care refuza sa se spele pe dinti, cand insista sa manance multe dulciuri sau atunci cand vor sa se urce pe garduri, pe tobogane sau in copaci.

Iata ce-i poti spune copilului in astfel de situatii: „Tu ai cel mai bine grija de tine. N-o sa fiu tot timpul in preajma ta, sa gandesc in locul tau si sa evaluez eu riscurile pentru tine.”

Repetandu-le constant acest lucru, le vom sadi copiilor dragostea pentru propriul corp, iar ei vor ajunge, incet, incet, sa evalueze tot mai responsabil situatiile in care se gasesc. In felul acesta, sunt sanse foarte mari ca ei sa ajunga sa se spele pe dinti, pentru ca isi dau seama ca sunt dintii lor, sau sa manance sanatos, pentru ca isi dau seama ca e vorba de sanatatea lor.

„Sigur ca noi, parintii, avem grija de copii pana cand pot ei avea grija de ei insisi (…), doar ca, cu cat sadim mai devreme aceasta convingere in copii, ca ei pot avea cel mai bine grija de ei insisi, cu atat mai devreme sadim si responsabilitatea ingrijirii propriului corp.”

Cum iti dezveti copilul de comportamentele agresive

Sunt frecvente situatiile in care copiii se comporta agresiv, din cauza furiei puternice pe care o resimt. Intelegand faptul ca furia este fireasca, asemenea oricarei altei emotii, ce poti face in aceste momente este sa-i oferi copilului alternative sigure pentru „a scoate” afara furia.

Astfel, in loc sa-i spui copilului sa se opreasca, il poti incuraja sa dea cu piciorul in pamant si sa spuna cu voce tare cat de furios se simte.

„E important sa ne uitam la comportamentul pe care vrem sa-l schimbam – la noi sau la copil – si sa ne intrebam cum poate fi modificat acest comportament, mai mult decat cum il stopez, cum il opresc.”

Ofera-i copilului modele alternative de comportament

Copiii manifesta anumite comportamente nedorite din cauza ca nu au dobandit, inca, alte modalitati de a gestiona situatiile in care se gasesc. Este si cazul situatiilor in care cei mici isi smulg unii altora jucariile din mana.

Chiar daca aceste incidente se petrec mai ales in public, in parc sau la locul de joaca, Urania le propune parintilor sa inceapa sa-i invete pe copii acasa cum sa ceara jucariile.

„Acasa este locul in care aveti sansa, de mult mai multe ori decat in parc, sa predati acest obicei eficient si elegant si civilizat.”

Afla cum propune Urania sa-l inveti pe copil cum sa ceara lucruri in mod civilizat: 

Pe Urania Cremene o poti urmari joia, de la 11:00 la 12:00, in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”, la radio Itsy Bitsy si pe Facebook Itsy Bitsy

Citeste si:

Invata-l pe copil sa puna limite in relatiile cu ceilalti!

Cele trei nevoi psihologice de baza, explicate de Urania Cremene

Cum gestionezi lipsa de cooperare a copilului?

Urmareste AICI toate podcasturile emisiunii „In direct cu Urania Cremene”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s