Cum întărim imunitatea copiilor care intră toamna în colectivitate?

”Fă-ți iarna car și vara sanie!”, spune un proverb românesc, iar vorba asta înțeleaptă nu-i deloc de neglijat, mai ales dacă vorbim de sănătate. Sosirea toamnei pune piciorul în prag și nu ne mai lasă să mai visăm la zilele călduroase, în care am pus în cui lista cu medicamente și ne-am bucurat de soare, de mare, de munte, de zile însorite și liniștite. Printre razele timide și culorile ei minunate, toamna își aruncă vălul de promoroacă și de răceli asupra noastră, în special asupra organismelor nepregătite să-i înfrunte tolba de bacterii și de virusuri cu care vine.

Știm: copiii și răcelile merg mână în mână. Însă, frecvența lor poate fi controlată. Prin întărirea sistemului imunitar al copiilor, părinții se pot asigura că nu se îmbolnăvesc în mod constant. Imunitatea poate fi atât de ușor afectată, chiar și de o ușoară schimbare a vremii. Fără a mai pune la socoteală că toamna vine cu încă o noutate în viața copiilor: intrarea lor în colectivitate: creșă, grădiniță, școală, locuri în care dospesc cele mai năstrușnice răceli.

Așadar, pentru a rămâne fericiți și sănătoși, copiii trebuie să aibă un organism bine apărat și fortificat, pregătit din timp. Iată câteva modalități prin care părinții pot spori imunitatea copiilor, pregătindu-le organismele pentru vremea rece și pentru provocările intrării în colectivitate:

  • Hrană nutritivă

Fructele și legumele ajută la creșterea imunității. Fasolea verde, portocalele, căpșunele și morcovii sunt bogate în fitonutrienți, precum vitamina C și carotenoide și pot ajuta la creșterea producției de globule albe din sânge. Studiile sugerează că o dietă bogată în fitonutrienți poate proteja și împotriva bolilor cronice, precum cancerul și afecțiunile cardiace la vârsta adultă. În afară de acestea, iaurtul, chefirul, nucile și carnea slabă îmbunătățesc de asemenea, imunitatea. În special, iaurtul și chefirul, deoarece sunt probiotice și scad riscurile de apariție a infecțiilor localizate la urechi și gât. Acizii grași din nuci ajută la combaterea bolilor, iar zincul din carnea slabă ajută la întărirea celulelor.

Așadar, este esențial ca cei mici să aibă o dietă bogată în proteine, care reprezintă elementul de bază pentru țesuturile și corpul nostru, în ansamblu.

Pentru a ne asigura că cei mici primesc suficiente proteine, e nevoie ca ei să consume pește, carne roșie și leguminoase precum fasolea, năutul și lintea de două până la trei ori pe săptămână. Dacă nu sunt alergici, ouăle, brânză și untul nu trebuie să lipsească de la nici o masă de dimineață, ne sfătuiesc medicii.

ATENTIE! Mai ales în anii de creștere, copiii trebuie să mănânce la intervale regulate, acest lucru ajută digestia și menține corpul mai puternic. Mâncatul la anumite ore va permite copiilor să-și dea seama când le este foame și vor mânca echilibrat, lucru ce se va reflecta și în întărirea imunității. Înainte de prânz sau cina, gustările grele ar trebui evitate.

  • Limitați administrarea de antibiotice

Antibioticele pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar al copilului. Astăzi, din păcate, tindem să tratăm aproape toate bolile cu antibiotice. Complet greșit. Dacă nu este nevoie de prezența lor, se poate ajunge să avem un organism rezistent la medicamente, iar bolile nu își mai pot găsi leacul cu atâta ușurință ca în trecut.

  • Somnul nu trebuie să lipsească

Pentru ca organismul să fie suficient de puternic în lupta împotriva infecțiilor, este important un somn bun. Odihna întinerește organismul, îl menține într-o stare bună și îl relaxează. Respectarea programului de somn îi ajută pe copii să aibă un somn de calitate. „Când copiii sunt obosiți, rezistența corpului scade, ajung să se îmbolnăvească foarte ușor. Asigurați-vă că cei mici dorm suficient, o condiție esențială pentru a le crește capacitatea de a lupta împotriva bolilor. Aveți grijă să se culce la aceeași oră în fiecare seară”, ne sfătuiește specialistul.

  • Nu înfofoliți copiii!

Imediat ce vremea începe să se răcească, avem tendința de a purta cele mai groase, mai pufoase și mai călduroase haine pe care le deținem. Acest lucru ar putea constitui o problemă. În loc să-i îmbrăcați cu o singură piesă foarte groasă, încercați să stratificați una sau două articole de vestimentație subțiri, care vor oferi o mai bună izolare și o adaptare la temperatura mediului în care se află. De asemenea, șosetele de bumbac ar trebui să fie favorite, nu țesături sintetice, care provoacă transpirație.

  • Puneți-i să bea multă apă

Copiii uită adesea să bea apă, așa că asigurați-vă că țineți evidența aportului de lichide! Amintiți-le frecvent să consume cât mai multe. În acest fel se reglează circulația sângelui, metabolismul este susținut și se facilitează eliminarea substanțelor nocive și a toxinelor din organism. De altfel, un aspect de care trebuie să ținem cont este umiditatea scăzută din încăperile încălzite, ce determină uscarea și iritarea căilor respiratorii, prin urmare, crește riscul de infecții apărute la nivelul căilor respiratorii superioare. Așadar, hidratarea este vitală.

  • Păstrați încăperile bine ventilate

Nu numai că mediile închise și slab ventilate înseamnă germeni ce rămân prinși acolo pentru o lungă perioadă de timp, dar ei constituie și un risc pentru infecții respiratorii, oamenii se pot simți amețiți, pot avea dureri de cap, din pricina lipsei de oxigen din încăpere.

  • Ajută-i să reducă stresul, faceți sport, ieșiți pe-afară

Cercetările au arătat că stresul cronic este un deprimant pentru sistemul imunitar. Supravegherea sănătății mintale a copilului, prin petrecerea unui timp de calitate, prin discuții diverse în timpul activităților sunt, de asemenea, importante pentru susținerea imunității.
Exercițiile fizice eliberează substanțe chimice, care stimulează starea de spirit, astfel că ele trebuie făcute zilnic. Mișcarea, plimbările în aer liber trebuie să fie nelipsite din viața noastră și a copiilor noștri, dacă ni-i dorim sănătoși, activi și voioși.

Cel mai bun mod de a-i face pe copii să se miște este să aleagă sporturi pe care să le găsească distractive. Înotul și gimnastica sunt grozave pentru cei care vor să înceapă pe 4-5 ani, în timp ce tenisul sau fotbalul sunt mai potrivite pentru copiii de 7-8 ani în sus, iar polo pe apă sau baschetul ori voleiul după 9-10 ani.
Indiferent de sportul practicat, activitatea fizică regulată musai să existe. Duceți-vă copiii într-un parc sau în locul lor preferat în aer liber și lăsați-i să se distreze, să se joace cu prietenii din cartier. Când copiii petrec 1-2 ore de activitate fizică în fiecare zi, sistemul lor imunitar se îmbunătățește și corpul lor devine mai puternic. Așadar, regularitatea obiceiurilor și a activităților bune este cheia unui sistem imunitar puternic.

  • Promovați sănătatea intestinului

La nivel intestinal se găsește o mare varietate de bacterii, fungi și micro-organisme. Se estimează că există peste 1000 de specii. Fiecare om are o amprentă unică din acest punct de vedere. Microbiota fiecăruia dintre noi este stabilă în timp și așadar, există o infinitate de astfel de „amprente”. Dacă avem grijă de intestin și ne asigurăm că este sănătos, vom avea o sănătate de fier, mai ales că este știut că microbiota intestinală are rolul de a proteja împotriva agenților patogeni, întărirea integrității tubului digestiv, reglarea imunității, producerea de energie. Microbiota intestinală are, de asemenea, rol în sinteza de novo a vitaminelor esențiale, pe care gazda este incapabilă să le producă (vitamina B12, vitamina K, riboflavina, tiamina, biotina, acidul pantoteic).
Microbiomul din tractul nostru gastrointestinal ajută la reglarea modului în care funcționează sistemul imunitar. Alimentele fermentate, ce conțin probiotice, precum iaurtul, chefirul, varza murată sunt extrem de benefice pentru întărirea imunității. Nucile ar trebui, de asemenea, să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Datorită vitaminei E, a zincului și a acizilor grași omega 3 pe care îi conțin, nucile, migdalele și alunele pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Se recomandă copiilor să mănânce două, trei nuci, cinci până la zece migdale, în jur de cinci până la opt caju sau fistic sau opt până la zece alune de pădure în fiecare zi.

  • Suplimente alimentare de calitate, cu eficiență dovedită clinic

Suplimentele alimentare nu trebuie să lipsească, dacă ne dorim să întărim imunitatea copiilor noștri și să-i pregătim pentru anotimpul rece, dar și pentru începerea școlii. Iar cele care au o formulă special creată pentru copii, cu acțiune imunostimulatoare bazată pe cercetări clinice sunt cele mai indicate. Imunicor Capsule sau Imunicor Kids suspensie orală– cu arome și fructe de pădure sunt bazate pe cercetări clinice și au la bază EpiCor®, un postbiotic cu eficiență dovedită clinic în susținerea și activarea rapidă a sistemului imunitar, dar și în reducerea simptomelor de gripă și răceală. Profilul complex al biocomponentelor sale include o combinație unică de polizaharide, proteine și peptide, polifenoli, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și beta-glucani. Pe lângă postbioticul EpiCor, Imunicor Kids Suspensie mai conține și Nutra-C™ , o formă biodisponibilă a vitaminei C, dezvoltată pentru o mai bună absorbție și acțiune non-acidă, blândă, asupra stomacului. Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Așadar, mijloace prin care să întărim imunitatea copiilor sunt, nu rămâne decât să le aplicăm cu regularitate și să credem în ele.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s