Cum ingrijim pielea copilului in perioada verii?

Pielea copiilor, in special a bebelusilor, este foarte sensibila si are nevoie de o atentie deosebita, mai ales in perioada verii, cand petrecem mult timp afara, in natura si in soare.

Simona Dragomir a discutat despre cum trebuie sa ingrijim corespunzator pielea copiilor cu dr. Mihaela Nita, medic pediatru, invitata (prin telefon) in rubrica „Traieste Sanatos cu Simona”.

Cum protejam pielea copiilor in timpul imbaierii? 

In primele trei luni de la nastere, bebelusilor li se poate face baie zilnic (dar o singura baita pe zi), daca este foarte cald si observam ca transpira mult.

Medicul recomanda sa nu exageram, totusi, cu produsele de curatire, pentru ca exista riscul sa le usuce bebelusilor pielea si sa le produca dermatite atopice si eczeme. Putem incerca, in schimb, sa le facem micutilor bai alternativ, intr-o zi folosind produse dermato-cosmetice, iar in ziua urmatoare doar apa.

De asemenea, pentru a proteja pielea copiilor in timpul baitei ar trebui sa ne asiguram ca temperatura apei nu depaseste 37 de grade Celsius.

Bineinteles, in afara de baita zilnica, bebelusii au nevoie sa fie curatati local la fiecare schimbare a scutecului. Medicul recomanda, si in acest caz, spalarea doar cu apa si evitarea servetelelor umede, mai ales la copiii foarte mici.

Pentru copiii mai maricei, balaceala este una din marile placeri ale verii. Sunt copii care ar sta ore intregi in apa, la mare sau in piscinele amenajate in curte.

Specialistul recomanda, in cazul acestor copii, folosirea unor produse dermato-cosmetice care sa le hidrateze bine pielea si, nu in ultimul rand, sa le-o protejeze de efectele nocive ale razelor solare.

Solutii de protectie solara recomandate copiilor 

Specialistul ne recomanda sa alegem, pentru cei mici, produse de protectie solara testate dermatologic, avizate, cu factor de protectie solara 50+. Chiar si asa, cel mic nu trebuie expus excesiv la soare.

Sunt recomandate plimbarile in zonele cu umbra, folosirea unor palarioare sau a unor carucioare cu copertina (ideal cu protectie UV) si, nu in ultimul rand, evitarea orelor pranzului.

Protejarea copilului de razele soarelui nu se rezuma doar la folosirea cremei de protectie solara. Daca nu putem evita expunerea solara, cum se intampla la mare, de exemplu, il putem imbraca pe copil in haine cu protectie UV, certificate.

De la ce varsta le aplicam copiilor crema de protectia solara?  

Chiar daca exista in comert diverse produse de protectie solara recomandate bebelusilor inca din prima luna, specialistul ne indeamna sa amanam folosirea lor pe pielea copiilor pana la varsta de sase luni.

Medicul recomanda, de altfel, evitarea expunerii necontrolate la soare a copiilor in primele sase luni de viata.

Mergem sau nu cu copilul la plaja?

Oricat de frumos ni s-ar parea bronzul, medicul nu recomanda expunerea la soare in vederea bronzarii.

„Bronzul este un semn de agresiune al pielii”, avertizeaza dr. Mihaela Nita.

Pe de o parte, soarele ne este prieten cand vine vorba de stimularea secretiei de hormoni si de sintetizarea vitaminei D. Pe de alta parte, efectele razelor solare asupra pielii pot transforma foarte usor soarele intr-un dusman, de aceea ar fi bine sa fim extrem de atenti la timpul petrecut in soare.

Cum ii ferim pe copii de intepaturile de insecte?

Timpul petrecut in natura in aceasta perioada ne expune nu doar la soare, ci si la intepaturi de insecte (tantari, capuse, etc.).

Pentru a-i feri pe copii de intepaturi, medicul ne recomanda sa-i imbracam adecvat, cu haine care sa le acopere cat mai mult corpul si alegand haine in culori cat mai deschise.

De asemenea, atunci cand suntem in zone cu risc mare de intepaturi (paduri, zone frecventate de animale, etc.) putem sa folosim produse repelente, chiar si in cazul nou-nascutilor (pulverizand produsul pe haine, nu direct pe piele).

Nu in ultimul rand, e important ca, la revenirea din plimbare, sa verificam pielea copilului cu atentie, din cap pana in picioare, pentru a observa eventuale intepaturi sau capuse.

Urmareste interviul cu dr. Mihaela Nita si afla mai multe despre cum putem proteja pielea copiilor in perioada verii: 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s