Cum influenteaza bonele dezvoltarea copilului?

Cine are grija de copilasul tau, cat timp esti la serviciu? Afla cum alte persoane – bone, bunici, crese – pot influenta dezvoltarea micutului tau.

Vine un moment in viata de parinte in care trebuie sa iei decizia daca si cand sa te intorci la serviciu sau pur si simplu simti nevoia unui ajutor in cresterea celui mic sau de putin timp liber.

In acest punct, este nevoie sa iei diverse decizii si una dintre cele mai importante este cine te va suplini?

Unii apeleaza la crese sau gradinite cu program prelungit. Altii au norocul de a se putea baza pe ajutorul bunicilor sau al altor persoane apropiate.

Din ce in ce mai frecvent insa raspunsul la aceasta intrebare este de a angaja o bona care sa vegheze asupra celui mic.

In perioada de dezvoltare, copiii sunt foarte sensibili la persoanele din jurul lor, acestea constituind adevarate modele ce le vor creiona drumul in viata.

Multi parinti resimt frica atunci cand vine vorba de a-si lasa copilul la cresa sau cu o bona, insa, atata timp cat sunt gasite persoane de incredere si bine pregatite, acestea pot fi o influenta pozitiva in dezvoltarea cognitiva si emotionala a celor mici.

Diferenta dintre cresa si o bona particulara este aceea ca cea din urma poate oferi micutului o ingrijire, educatie si atentie individuale. De asemenea, daca bona ramane mai mult timp in familie, va ajunge sa il cunoasca mult mai bine pe cel mic, sa ii vina in intampinarea nevoilor si ii va oferi un sentiment de stabilitate si continuitate.

A creste implica sa experimentezi – atat oameni, situatii, cat si locuri noi. De aceea, o bona poate fi o sursa bogata de noi activitati pentru copil si un stimul al creativitatii. Faptul ca ea poate veni cu o abordare diferita decat a ta nu este neaparat un lucru rau, atata timp cat ajungeti la niste principii comune.

Din contra, astfel copilului tau ii vor fi introduse noi idei, jocuri sau metode de exprimare – ii ofera o varietate necesara unei dezvoltari armonioase. Daca zi de zi acesta s-ar intalni cu aceiasi oameni si ar frecventa aceleasi locuri, acest lucru i-ar ingreuna acomodarea, odata ce se va lovi (mai tarziu) de lumea la care nu a fost expus.

Este normal sa vrei sa il protejezi si exista o tendinta de a il mentine intr-o bula, insa, pe termen lung, acest lucru nu va face decat sa il afecteze.

O bona buna are si rolul de a il sprijini in procesul de socializare, integrarea lui in cercurile de copii si facilitarea interactiunii dintre cei mici pe baza unor jocuri. Acest lucru depinde bineinteles de pregatirea ei si eventualele studii psihopedagogice urmate, astfel incat sa poata folosi cele mai bune tehnici adaptate nevoilor copilului.

Pe langa aceasta, cel mic va invata sa interactioneze si cu alti adulti in afara figurilor de autoritate pe care le constituie parintii. Acest avantaj va fi cu atat mai evident incepand cu mediile scolare cand va fi nevoit sa se raporteze la cerintele invatatoarei.

Pe langa avantajele directe asupra copilului, exista cateva moduri in care o bona iti va face tie viata mai usoara. Proaspetii parinti tind sa fie centrati pe copil si pe noul rol parental pe care il au, neglijand astfel relatia de cuplu. O bona iti poate oferi timpul necesar pentru activitati pentru care nu ai mai gasit suficient timp – pentru partener, prieteni sau doar pentru tine.

Acest lucru se va rasfrange inevitabil si asupra celui mic – acesta va simti ca esti mai relaxat(a) si ii va transmite totodata si lui o stare de bine, ajutand astfel indirect la dezvoltarea sa emotionala si ii va oferi modele de relatii sanatoase.

Multor parinti le este frica sa nu piarda dragostea celui mic. Daca bona petrece mult timp cu acesta, nu inseamna ca vei fi uitat(a). Relatia dintre copil si parintele sau nu este una usor perisabila, atata timp cat acesta va stii ca nu il parasesti si ca esti in continuare acolo oricand va avea nevoie.

Toate acestea sunt insa influentate de cat de pregatita este persoana pe care ai ales-o. De aceea fii atent(a) in procesul de selectie si urmareste ulterior orice semn care ti-ar indica vreo problema. Si mai ales unul din aspectele fundamentale este relatia dintre bona si copil.

La inceput este o perioada de acomodare in care copilul poate sa o renege datorita faptului ca este o persoana noua. Poate interveni si frica de a nu te pierde. Daca insa tensiunile dintre ei continua, iti poate ridica un semn de intrebare daca este intr-adevar persoana potrivita pentru copilul tau si care ii poate asigura dezvoltarea necesara unui viitor stralucit!

Cum ai ales bona potrivita pentru copilasul tau? Cum se intelege cu ea?

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – Psihoterapiefamilie.ro

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s