Este un subiect dificil sa te gandesti ca puiul tau ar putea suferi de vreo boala severa. Dar este sfasietor cand chiar treci printr-o astfel de situatie. Iar la un moment dat apare si intrebarea fireasca: ce ii spui micutului care sufera? Despre cum ii vorbesti unui copil bolnav despre afectiunea sa iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.
In primul rand, este important sa mentionam ca nu ar trebui sa ii ascunzi copilului faptul ca sufera de o boala severa. Chiar daca iti inchipui ca il protejezi, de fapt, doar ii faci mai mult rau. „Daca ne dorim cu adevarat sa ridicam o parte din suferinta pentru copil, nu il protejam tacand”, spune Diana Stanculeanu, psihoterapeut Salvati Copiii. Si cam toti expertii in psihologie si sanatate sunt de acord.
Faptul ca ascunzi o astfel de situatie (care oricum va iesi la iveala, la un moment dat) este mai mult un mod de a te proteja pe tine, ca parinte, fiindu-ti greu sa confrunti si sa pui in cuvinte subiectul.
Dar copiii sunt extrem de receptivi la emotiile parintilor lor si isi vor da seama ca ceva nu este in regula. In cel mai rau caz, vor crede ca ei sunt de vina pentru ce se intampla, atat pentru supararea ta, cat si pentru boala lor.
Atunci, dilema ramane cum si ce ii comunici unui copil bolnav. Aici, Diana Stanculeanu ne sugereaza sa ne orientam in functie de varsta. „Conteaza varsta copilului, nivelul sau de maturitate emotionala, detaliile legate de severitatea bolii.” Afla sfaturile sale, acum, la Meditatii pentru parinti.
Cum vorbesti cu un copil bolnav, in functie de varsta
Prescolarul
Explica-i ca este bolnavior si ca se vor intampla niste lucruri care tin de tratamentul sau. Spune-i ca, in corpul sau, celulele bune se lupta cu cele rele si este nevoie sa ia pastilute sau sa treaca prin terapii, pentru a ajuta celulele bune. Mai spune-i si ca, in toata aceasta lupta, copilul s-ar putea sa se simta rau si obosit.
Este important sa ii spui adevarul, dar intr-un limbaj pe care il poate intelege. La aceasta varsta, cei mici gandesc foarte concret, asa ca povestile terapeutice chiar ajuta.
De asemenea, conteaza sa iti gestionezi propriile trairi si stari emotionale, atat cat se poate, pentru a nu raspandi mai multa suferinta. Incearca sa pastrezi rutina din familie, timpul special impreuna, jocurile si alte obiceiuri.
Scolarul
Copilul este la varsta la care poate intelege gravitatea bolii. Ba chiar poate ca s-a intalnit cu o situatie similara, in cazul unui alt membru al familiei. Astfel, cel mic stie ca anumite boli sunt mai severe decat altele.
Mai degraba decat sa ii fie frica de moarte (concept pe care oricum nu l-a integrat ca fiind ireversibil si permanent), scolarului ii va fi teama de separarea de mami si de tati. De aceea este nevoie sa il asiguri ca, in fiecare moment, cineva din familie va fi alaturi de el.
Adolescentul
Adolescentul va intelege intreaga situatie si parcursul lucrurilor. Ca urmare, va avea momente de furie, de ostilitate si, in anumite cazuri, chiar de renuntare.
Pentru a te asigura ca al tau copil nu renunta la lupta cu boala, este bine sa va adresati in familie si unui specialist in psihoterapie.
Un comentariu la „Cum ii vorbesti unui copil bolnav despre afectiunea sa incurabila”