Subiectul Coronavirusului se afla pe buzele tuturor, iar copiii ne observa si remarca ingrijorarea intregii familii cu privire la noile situatii impuse de pandemia de Coronavirus.
Urania Cremene ofera, mai jos, cateva idei despre modul in care le putem vorbi copiilor despre Coronavirus.
Desi riscul ca dintre cei afectati de virus sa faca parte copiii par scazute, postarile pe retelele de socializare pot provoca panica. Stirile legate de numarul de morti si posibilele deficite alimentare alimenteaza sentimentul de panica.
In aceste conditii, nu este de mirare ca cei mici pun intrebari directe si chiar dificile despre ce se intampla in jurul lor.
Ce informatii transmitem despre coronavirus
Echilibrul este cheia in comunicarea cu copiii, in aceasta situatie. Ofera raspunsuri suficient de bune, fara a alimenta anxietatea. Imaginatia copiilor este debordanta si exista posibilitatea ca mintea lor sa creeze niste povesti catastrofale, in cazul in care alegi sa nu abordezi acest subiect. Pe de alta parte, daca alegi sa oferi prea multe informatii, acestea pot inrautati situatia.
In momentul in care comunici cu copilul, tonul este esential. Ofera informatii pe un ton calm despre modul in care coronavirusul este raspandit si ce putem face pentru a ajuta la minimizarea riscului.
Gandeste-te care sunt acele puncte cheie pe care copiii trebuie neaparat sa le cunoasca despre aceasta situatie. Daca ai propriile nelamuriri legate de coronavirus, alege sa te informezi din surse credibile. Organizatiile de control si prevenire a bolilor si specialistii in domeniul medicinei ar putea sa iti raspunda intrebarilor cel mai bine (de exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Cele mai frecvente 4 intrebari pe care le pun copiii
Dupa ce ai o imagine clara despre aceasta situatie, este momentul sa vorbesti cu copilul tau. Iar primul pas este sa afli ce stie cel mic despre coronavirus si ce intrebari are.
Eu am ales 4 cele mai frecvente intrebari pe care le pun copiii, pentru care iti sugerez niste raspunsuri.
Mami, ce este coronavirus?
Coronavirusul este un virus care ii poate face pe unii oamenii sa se simta bolnavi. iti aduci aminte cum te-ai simtit cand te-ai imbolnavit? Seamana foarte tare cu momentul in care esti racit. Unele persoane se simt foarte putin bolnavi. Alte persoane au febra si tuse. Uneori, tusea poate ingreuna respiratia cu usurinta. Mai mult decat atat, persoanele sanatoase se imbolnavesc mult mai greu. Daca facem sport, dormim bine, ne alimentam sanatos, corpul nostru poate lupta cu virusii.
Si cum se poate imbolnavi cineva de coronavirus?
Coronavirsul se raspandeste la fel ca gripa, raceala sau tusea. Daca o persoana care are coronavirus stranuta sau tuseste, virusii, care se afla inauntrul corpului, ies prin mici picaturi in aer.
Pentru ca o alta persoana sa se imbolnaveasca e nevoie ca aceste picaturi cu virusi din aer sa intre in contact cu corpul de mai multe ori. O persoana sanatoasa ar trebui sa atinga acei virusi care au iesit din stranut sau tuse si apoi sa-si atinga gura, ochii sau interiorul nasului. Acestea sunt locuri in care germenii pot intra in corp.
Pentru a ne mentine sanatosi trebuie sa continuam activitatile obisnuite si sa manifestam urmatoarele comportamente sanatoase:
Stranutam sau tusim in servetele (si apoi le aruncam). Daca nu avem un servetel atunci stranutam sau tusim in cot. in acest mod impiedicam raspandirea virusilor in aer.
Ne spalam pe maini, ca de obicei, dupa ce mergem la baie, cand intram in casa, inainte de a manca si dupa ce ne suflam nasul. Tinem departe mainile de gura, ochi si nas.
De ce unii oameni poarta masti?
Mastile trebuie purtate de catre persoanele care sunt bolnave pentru a nu imparti virusii cu persoanele sanatoase. Medicii si personalul medical poarta masti pentru a-i putea ajuta pe cei bolnavi fara a se imbolnavi. in cazul tau, nu este nevoie sa porti o masca.
O sa murim din cauza coronavirusului?
Majoritatea persoanelor care s-au imbolnavit de coronavirus nu au murit. Medicii lucreaza din greu pentru a avea grija de cei care sunt bolnavi. Ei se asigura ca toata lumea primeste ajutorul de care are nevoie si incearca sa impiedice raspandirea lui.
Este important sa exersezi comportamentele sanatoase: spalatul pe maini inainte si dupa masa, dupa ce ai intrat in casa si dupa ce ai fost la toaleta, dar si sa stranuti, tusesti intr-un servetel sau cot. in acest mod virusul te poate ocoli.
Tu esti model pentru copilul tau
Atunci cand raspunzi intrebarilor copilului tau, nu uita ca tu esti un model pentru copilul tau, chiar daca coronavirusul te ingrijoreaza. Cel mic se va uita atent la tine pentru a vedea cat de frica ar trebui sa-i fie. Imagineaza-ti ca zbori intr-un avion si treci printr-o zona cu turbulente. Un insotitor de zbor care pare ingrozit te va face sa crezi ca exista ceva despre care sa-ti faci griji. Dar daca un insotitor de zbor iti ofera calm o bautura cu un zambet, s-ar putea sa crezi ca exista doar o vreme capricioasa care va trece in curand.
Limiteaza expunerea copilului la stirile despre coronavirus
Chiar daca tu ai o atitudine calma si sigura, expunerea copilului la stirile despre coronavirus il poate alarma. De cele mai multe ori stirile pot fi de ajutor. Alteori, insa, povestile pot folosi o formulare infricosatoare pentru un copil. incearca sa limitezi accesul copilului la stiri la orele tarzii sau sa citeasca orice fel de stire in mod independent. Ajuta-ti copilul sa filtreze informatia intr-un mod echilibrat si constient, daca este mai mare.
Ofera-i copilului reasigurari de cate ori e nevoie
Este normal pentru copii sa caute informatia si sa puna intrebari, cu atat mai mult cu cat este un subiect nou. Uneori, insa, un copil poate pune intrebari din anxietate, ceea ce determina un comportament numit cautarea reasigurarii. Acest comportament se manifesta prin intrebarea in mod repetat aceleasi lucruri sau unele similare, si cu toate acestea, stresul copilului creste, indiferent de cate ori raspunzi la acele intrebari.
In aceasta situatie, tot ceea ce poti sa faci este sa aplici empatia si sa reasiguri constant copilul. Ai putea spune ceva de genul acesta: „Inteleg ca poti sa te simti stresat in legatura cu coronavirus. Eu sunt alaturi de tine daca ai nevoie de raspunsuri la intrebari.”
Material preluat de pe uraniacremene.ro.