Conjunctivitele pot fi considerate pericolele verii pentru ochi, deoarece apar mult mai frecvent in aceasta perioada. Balaceala in mare, in lacuri sau in piscine, dar si expunerea la praf si diversi alergeni din aer pot favoriza aparitia conjunctivitelor, atat la copii, cat si la adulti.
Chiar daca nu este considerata o afectiune grava, e important sa stim care sunt simptomele conjunctivitei, cum ne putem proteja de imbolnavire si cum ii putem proteja pe cei mici, dar si ce e nevoie sa facem atunci cand observam primele semne de conjunctivita.
Simona Dragomir a discutat despre acest subiect cu dr. Raluca Moisescu, medic primar oftalmolog, in emisiunea „Traieste Sanatos cu Simona„, pe care o poti asculta zilnic la Itsy Bitsy FM.
Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este o inflamatie care apare la nivelul ochilor, respectiv la nivelul conjunctivei, acea membrana care captuseste globul ocular si partea din interior a pleoapei.
Conjunctivita apare la inceput la un singur ochi, dar se extinde repede si la celalalt ochi.
Este conjunctivita contagioasa?
In functie de cauzele care le produc, unele conjunctivite pot fi contagioase. Conjuctivitele infectioase, de exemplu, sunt produse de bacterii sau virusuri, iar in aceste cazuri respectarea regulilor de igiena este foarte importanta.
Simptome ale conjunctivitei:
- senzatie de jena la nivelul ochiului, senzatie de „nisip in ochi”, mancarime sau arsura;
- lacrimare abundenta;
- inrosirea ochilor;
- secretii abundente, chiar alb-galbui in cazul conjunctivitei infectioase;
De cele mai multe ori, conjunctivita nu afecteaza vederea, insa exista situatii in care se poate ajunge la complicatii, daca aceasta afectiune nu este tratata corespunzator.
Urmareste mai jos interviul acordat Simonei Dragomir de catre Dr. Raluca Moisescu, in emisiunea „Traieste Sanatos cu Simona”, despre cauzele si simptomele conjunctivitei, dar si despre tratamentul acestei afectiuni: