Ochelarii de soare de calitate sunt mai scumpi, ce-i drept, dar sunt si foarte utili in protejarea ochilor de radiatiile ultraviolete. Cum diferentiezi ochelarii buni de cei fara proprietati? Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Intr-o editie anterioara, am punctat importanta ochelarilor de soare in lupta cu radiatiile ultraviolete. De data asta, iti spunem cum sa alegi corect ochelarii de soare, astfel incat sa iti ofere cea mai buna protectie solara.
„Nu este suficient ca lentila ochelarului sa fie inchisa la culoare, ea trebuie sa contina si niste filtre speciale”, explica dr. Raluca Moisescu, medic specialist oftalmolog.
Fara niste filtre, ochelarii de soare ne pot face mai mult rau decat bine. Daca lentilele sunt doar intunecate, dar fara filtre, pupilele se dilata si, astfel, in ochi patrunde o cantitate mai mare de radiatii UV, fara ca noi sa ne dam seama.
Cand vorbim de filtre, exista 4 grade de protectie, despre care iti povestim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Despre gradele de protectie si ochelarii de soare polarizati
„In general, ochelarii de soare au un certificat si o inscriptie a producatorului”, mentioneaza dr. Raluca Moisescu.
Cele 4 grade de protectie ale ochelarilor folosesc astfel:
- primele 2 grade ofera o protectie solara de pana la 10-15% si sunt utilizate mai rar;
- gradul 3 este cel mai folosit – ochelarii de soare pe care ii cumparam din magazinele specializate au, de obicei, gradul 3 de protectie si protejeaza ochiul pana la 40%;
- gradul 4 ofera cea mai mare protectie – de pana la 60-70% – si sunt folosite doar de persoanele care isi desfasoara activitatea in conditii de luminozitate foarte ridicata.
Cand ochelarii de soare au filtru de protectie, nu este neaparat necesar ca lentila sa fie foarte inchisa la culoare. Culoarea lentilei conteaza in cazul persoanelor cu anumite afectiuni oculare, pentru persoanele cu diabet sau cele cu anumite boli retiniene congenitale.
Este bine ca lentila sa fie polarizata, pentru a ne feri de stralucirea soarelui de pe suprafete plane, cum ar fi apa marii. Poti afla daca ochelarii de soare sunt polarizati printr-un test simplu: te uiti pe ecranul telefonului mobil, tinand ochelarii perpendicular pe ecran; daca luminozitatea ecranului scade, inseamna ca ochelarii sunt polarizati.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta