În surdină se auzeau colinde de la casetofonul vechi al tatei. Zăpada se așternuse blând peste sat, punând peste case căciuli uriașe de vată. Era liniște și pace. Din când în când, troznetul lemnelor încinse în sobă tăia aerul cu răsuflări fierbinți. Țin minte și acum bucuria așteptării sărbătorilor. Cu brad împodobit cu bomboane în staniol și miros picant de friptură în cuptor, stropită cu vin roșu și unsă cu mirodenii.
Fiecare masă în familie era o bucurie. O sărbătoare. Mama avea grijă să ne pună în farfurie preparate simple, dar cu ingrediente sănătoase și curate. Fără conservanți. Fără potențiatori de gust. Multe, din gospodăria proprie.
Să implicăm copiii în bucătărie
Când ești mic, totul pare posibil. Moș Crăciun coboară pe horn, visele prind aripi din poveștile cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene și aproape că orice astronaut se naște doar privind stelele de pe cer. Nimic nu ne stă în cale. Părinții sunt pentru noi, inimă și brațe, gata să ne prindă atunci când simțim că ne clătinăm. Câteodată, era nevoie doar de o privire și știam. Ochii mamei, blânzi și senini, îmi spuneau să am încredere. Că pot să cresc, fără teama de a fi rănită. Că pot să fiu, fără gândul fricii. Părinții aceștia…Știau ei cumva, prin tehnici nici acum descoperite, cum să ne facă să fim fericiți. Și încrezători. Sănătoși și plini de viață.
Nu am uitat nici acum cum, strecurați printre picioarele lor, învățam să facem de toate: să așezăm frumos farfuriile și tacâmurile. Să pregătim masa. Să alegem împreună ingredientele bune și sănătoase și să le dăm la o parte pe cele ce ar fi putut repede să ne dea dureri de burtă, dupa cum ne spunea mama. Ajungeam să ne săturăm tot gustând câte o bucățică din legumele pe care le pregăteam pentru ciorbă. Musai trebuiau să miroasă a proaspăt, să fie rumene și cu gust. Atunci știam că n-aveam să dăm greș cu bucatele pregatite. Iubeam mâncarea, pentru că iubeam să petrecem timp cu părinții, în bucătăria primitoare a casei noastre. Așezată pe un scăunel de grădiniță, lângă soba caldă, din teracotă, care depăna mereu povestea iubirii și a binelui, alături de cei fără de care simțeam că nu pot să stau.
Copilul musai lăsat să încerce arome sănătoase, dintre cele mai diverse
Să lași copilul să experimenteze în bucătărie. Să guste. Să încerce. Să se lupte voinicește cu fiecare aromă, să o descopere și să ajungă într-un final să creadă că face parte din el, că sanătatea lui așa se construiește. Așa am crescut. Cu ouă proaspete de la găinile din ogradă, de care ne împiedicam mereu, în jocurile copilăriei noastre, cu pui rumenit în tava de aragaz, scufundat apoi în mujdei de usturoi proaspăt. Cu șnițele din mușchi de porc, fraged, de ți se topea în gură. Cu plăcintă de brânză și iaurt peste care punea mama, cu grijă, miere. Nu multă. Ci cât să-i dea parfum de tei și aromă de zi de vară. Era prețioasă și trebuie folosită cu măsură. Pe toate le simt, de parcă n-ar fi dispărut niciodată.
Am învățat acum, când am propria familie, că sănătatea celor dragi trebuie să primeze. Că starea de bine, armonia, susținerea reciprocă ar trebui să fie scrise clar, ca-ntr-un soi de jurământ pe care îl facem unii altora. Nu mă sfiesc să pregătesc copiilor pentru școală orez cu lapte proaspăt sau sendviș cald cu carne la cuptor, tăiată feliuțe subțiri, crocantă și aromată. Gusturile se dezvoltă sub ochii mamei, ai tatălui, ai bunicilor. Încă o misiune de îndeplinit din lista lungă pe care o au părinții față de copiii lor: iubire, grijă, susținere, emoții, mâncare gustoasă, care să-i facă mari și sănătoși.
Spuneți NU antibioticelor, conservanților și potențiatorilor de gust
Nu risipeam mâncarea. Avea mama darul acesta de a lua fiecare bucățică dintr-un pui, de exemplu, și de a face o mie și una de mâncăruri, într-o combinație extraordinară de gusturi și arome. Acum, când ușile magazinelor ni se deschid larg, iar tentațiile sunt uriașe, musai să învățăm să alegem cu grijă: produse bune, cu etichete curate. Fructe și legume proaspete, cărnuri care să nu conțină antibiotice, conservanți, provenite de la păsări și animale crescute corect și cinstit cu cereale, precum odinioară.
Alegeți așadar, variante sigure de cumpărături. Căutați mărci care pun preț pe prospețime, pe ingrediente sănătoase. Cu atât mai mult, dacă aveți copii. Am descoperit de ceva timp gama de produse pentru copii Bravito de la Agricola, ce a pregătit pentru cei mici toate ingredientele de care au nevoie: de la aripioare de pui, rulade fără coloranți artificiali, fără monoglutamat de sodiu adăugat și fără gluten. Salam de Sibiu realizat printr-o rețetă autentică, certificată de Uniunea Europeană, oua îmbogățite natural cu Omega 3, luteină și antioxidanți. Așa ajung să crească mari și sănătoși, gata să ducă la împlinire vise de orice fel. Vise care să-i facă să creadă în ei.
Visele mari cresc cu hrană sănătoasă, cu armonie în familie, cu iubire! Sărbătoarea Crăciunului nu vine în fiecare an întâmplător. Ea spune povestea credinței. A izbânzii. A binelui și a speranței. Să credem în bine și să punem umărul, cât de mult putem, să creștem vise mari pentru noi și copiii noștri!