Cum folosim in beneficiul tuturor timpul petrecut acasa, in izolare, cu copiii?

Ce putem face noi, ca parinti, pentru a le usura copiilor disconfortul privarii de „libertatea” de miscare? Ce strategie putem adopta pe termen lung? Cum putem transforma aceasta stare de fapt intr-o „normalitate” pe termen lung?

Flori-Ana Buzila, psiholog si membru al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), ne recomanda programul N.E.W.S.T.A.R.T., dedicat in special familiilor cu copii intre 6 si 12 ani. 

Acest program renumit in randul psihologiei aplicate pe copii se refera in mod deosebit la un stil de viata sanatos, ca o solutie pentru noi toti pentru a preveni imbolnavirea. Pe masura ce e implementat, programul poate aduce armonie si echilibru atat corpului, cat si mintii, starii noastre de bine. Un bun echilibru emotional ne va conduce si la mentinerea unui sistem imunitar sanatos in aceste vremuri de viata modificata.

Cum procedam si ce inseamna N.E.W.S.T.A.R.T.?

N.E.W.S.T.A.R.T. poate fi pentru copii un joc: putem scrie impreuna fiecare initiala pe o foaie pe care o vom lipi pe usa camerei / zonei casei unde vom putea asigura implinirea respectivei nevoi din program. Putem sa ne folosim de spiritul nostru ludic, sa fim cat mai creativi in realizarea acestor etichete, pentru a-i motiva pe copii sa „intre in joc”.

Programul Nutrition, Exercise, Water, Sunlight, Temperance, Air, Rest and Trust vorbeste despre cele opt principii de baza pentru pastrarea sanatatii, si anume:

N – Nutritia
E – Exercitiul fizic (Miscare) 
W – Apa
S – Soarele
T – Temperanta (Cumpatare) 
A – Aerul
R – Odihna
T – Increderea, Credinta

Un program bine stabilit si respectat ne ajuta sa ne bucuram si sa valorificam timpul in general, nu doar acum, in conditiile unei schimbari a obisnuintelor de viata, impuse si neanticipate.

In ceea ce priveste NUTRITIA, e important sa ne amintim:

  • sa hranim copiii cu alimente sanatoase, bogate in fibre si substante nutritive.
  • sa luam mesele impreuna.

Cu atat mai mult cu cat suntem privati de miscare, e important sa mancam pentru a trai si nu sa traim pentru a manca. De asemenea, nu este indicat sa ne incurajam copiii sa rontaie pentru a isi alunga plictiseala sau a-si descarca stresul/anxietatea, acestea fiind tendinte accentuate in aceasta perioada de izolare impusa.

Copiii pot fi implicati in pregatirea mancarii, asezarea mesei si ridicarea ei. Si curatenia si igienizarea casei pot fi facuta impreuna! Iar daca pana acum nu obisnuiam sa acordam o atentie deosebita aspectului estetic, acum e momentul perfect pentru a decora intr-un fel mai deosebit mancarea pregatita in casa. Sa tinem minte ca cei mici apreciaza surprizele de orice fel. De aceea, o surpriza culinara poate sa le aduca zambetul pe buze. Intr-o zi pot gasi la gustare, de exemplu, fructul preferat sau un dulce la care nu au avut acces in ultima vreme (o placinta sau inghetata, preparate in casa).

In ceea ce priveste MISCAREA, e important sa ne amintim:

  • Sa ne intarim organismul si sa ne sporim capacitatea de a ne bucura de viata practicand zilnic exercitii fizice active, intr-o camera bine aerisita, daca este posibil, pentru cel putin o jumatate de ora pe zi.
  • Pentru momentele mai tensionate ale copiilor, in care frustrarea lor se manifesta prin furie, bataia cu perne sau gadilatul pot fi optiuni de jocuri de miscare. (Atentie, lovim pernele, nu ne lovim corpul!)

In vremea izolarii la domiciliu miscarea fizica poate fi realizata si prin exercitii de inviorare, realizate dimineata sau in cursul zilei. Daca nu avem o curte sau o terasa ori un balcon mai generos, putem deschide larg fereastra, ne imbracam corespunzator si lucram pe o salteluta, pe un covor moale sau o patura. Si, de ce nu, pe parcursul zilei ne putem lua pauze in care sa dansam impreuna.

In ceea ce priveste APA, e important sa ne amintim:

  • Sa le spunem copiilor nostri sa se invioreze cu un dus facut dimineata, imediat dupa ce se trezesc.
  • De asemenea, sa se clateasca si sa se invioreze si pe dinauntru, band sase-opt pahare de apa pe zi.

In ceea ce priveste SOARELE:

  • Dati la o parte toate perdelele! Lasati soarele sa patrunda in casa. Copiilor le va ridica moralul, ziua le va fi mai luminoasa, iar sanatatea lor va avea numai de castigat.
  • Stim ca in absenta luminii naturale creierul nostru devine incapabil sa secrete acele substante necesare in lupta cu dispozitia depresiva. Noi, oamenii, suntem niste „plante” iubitoare de lumina mai mult decat ajungem sa constientizam uneori. Trezindu-ne cat mai de dimineata, nivelul de energie si functionalitate ne va creste mult mai mult ca de obicei si va ramane unul ridicat pe tot parcursul zilei.

In ceea ce priveste TEMPERANTA (cumpatarea), e important sa ne amintim:

  • Chiar daca suntem intr-o perioada cu un specific nemaiintalnit pana acum, e nevoie sa ducem in continuare o viata echilibrata. Astfel e nevoie sa ne incurajam copiii sa isi puna deoparte timp pentru joaca, munca-studiu, odihna-relaxare si pasiuni-creativitate.
  • Timpul de studiu e bine sa fie organizat pe parcursul celor 5 zile lucratoare ale saptamanii (pentu a respecta cumva rutina formata), singura diferenta fiind scurtarea orelor de studiu de la 50 de minute la 30 de minute.
  • Cu ajutorul tehnologiei, copiii nostri pot mentine legatura cu prietenii. Nevoia de socializare nu este de ignorat. Majoritatea spun ca ceea ce le place la scoala e intalnirea cu colegii, formarea prieteniilor. De aceea, izolarea poate fi resimtita de catre copii ca o pierdere. Putem diminua aceasta pierdere prin a facilita cateva minute pe zi in care copilul nostru sa se auda cu prietenul cel mai bun, sa se vada (tehnologia este generoasa in acest sens). Recomandarea mea e ca acesta sa fie petrecut in partea a doua a zilei – ca timp de relaxare, prima sa fie acordata “muncii” copiilor.
  • Joaca indoor. Copiii sunt atrasi la aceasta varsta de experiente de tip „escape room”. Ar fi ideal sa le permitem amenajarea unui spatiu in casa asa cum isi doresc ei: fie doar schimbarea unui obiect de mobilier intr-o alta pozitie sau lipirea unor postere pe pereti sau alte obiecte create prin – origami, desen,  pictura etc.
  • Acum e perioada cea mai potrivita pentru board game-uri. Sunt o multime de astfel de jocuri care pe langa beneficiul timpului petrecut impreuna, pot stimula si dezvolta diverse abilitati ale copiilor (dezvoltare personala, cresterea inteligentei emotionale, spirit de echipa etc).

Putem folosi acesta perioada ca pe o oportunitate de a studia corpul uman si a functionarii acestuia, de exemplu. Putem viziona impreuna documentare referitoare la cum functioneaza sistemul nostru imunitar, care sunt adversarii sanatatii noastre, cum ne putem activa imunitatea pentru momentul in care sanatatea noastra va fi pusa la incercare.

De asemenea, copilul are nevoie de timp si atentie pentru a-si lamuri toate semnele de intrebare cu privire la viata sa. „Cat mai dureaza perioada aceasta? Pana cand? M-am plictisit! Dar ce se intampla cu X daca s-a imbolnavit?”. Informatiile pe care le vom da vor fi realiste si pe masura capacitatii de intelegere a copilului.

In ceea ce priveste AERUL, e important sa ne amintim:

  • Sa aerisim locuinta in fiecare zi si sa ne culcam copiii intr-o camera bine aerisita.
  • Sub forme creative putem sa ne invitam copiii sa facem impreuna exercitii de respiratie sau relaxare, respirand din cand in cand des si adanc.

A respira ne ajuta de multe ori la a ne centra pe noi. A fi in contact cu „aici si acum”, a ne face dusul prezentului ne ajuta sa scapam de temeri, ingrijorari, ne face sa devenim mai inspirati, mai creativi si sa rezolvam mai usor probleme. Asa cum folosim aspiratorul pentru a ne curata casa, de ce nu am folosi si respiratia pentru a ne aerisi si spatiul interior?!

In ceea ce priveste ODIHNA, e important sa ne amintim:

  • E bine sa ne asiguram ca cei mici au opt ore de somn pe noapte. Sa incercam sa ii invitam sa adoarma suficient de devreme, pentru a se trezi complet refacuti.
  • Odihna activa este si ea importanta. De exemplu, copiii isi pot face pe balcon sau in curte (daca exista) o gradinita de legume, de flori sau de plante aromate.

In ceea ce priveste INCREDEREA (CREDINTA), e important sa ne amintim:

  • O viata plina de sens si impliniri presupune crestere si dezvoltare spirituala.

Dragostea, credinta, increderea si speranta sporesc sanatatea si duc la rasplatiri si satisfactii ce nu vor pieri niciodata. Credinta in ceva mai presus de noi, fie ca numim aceasta forta si energie Dumnezeu, Spirit, Divinitate, Forta Vietii, Optimism (sau, cum spun psihologii, incredere in Partea Sanatoasa a Organismului Uman Viu, ajuta. Copiii se vor simti mai in siguranta cu cat noi le oferim accesul catre aceasta resursa.

E importanta aprecierea vietii si conectarea la bucurii si experiente frumoase. Ii putem apropia pe copii de ei insisi si de noi prin parcurgerea unui album foto cu ei la varste foarte mici sau cu noi, parintii.

Este, intr-adevar, dificila perioada pe care o traversam, insa tine de noi sa folosim criza ca pe o ocazie de a explora aspecte ale relatiei cu copilul nostru pe care poate le neglijam inainte. Esentiala este adaptarea la noul context de viata prin optimism, responsabilitate personala si creativitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s