Cum faci un vulcan dintr-o lamaie

Bucataria este un laborator excelent atunci cand vrei sa-ti surprinzi familia cu tot felul de experimente spectaculoase, in care folosesti ingrediente precum otet, bicarbonat de sodiu, sare sau colorant alimentar.

Exista o multime de experimente distractive cu astfel de ingrediente; poti faci artificii la borcanpotiuni pentru magicienicopacei din cristale de sare sau experimente cu zeama de varza.

Vulcanul care erupe ramane, totusi, unul dintre cele mai interesante experimente pe care le poti face in bucatarie. Poti incerca si varianta „de vara” a vulcanului care erupe, folosind lamai. E un experiment simplu, colorat si foarte parfumat.

Iata ce ingrediente iti trebuie:

  • lamai
  • bicarbonat de sodiu
  • colorant alimentar (de preferat, mai multe culori)
  • cutit
  • o tava
  • un pahar
  • o lingurita sau spatula de lemn
  • optional: sapun de vase lichid

 

Taie o bucata mica din unul din capetele lamaii, ca sa poata sta „in picioare” pe masa. Taie apoi un capacel in partea de sus a lamaii si scobeste putin in interiorul ei.

Separat, stoarce o alta lamaie intr-un pahar, ca sa faci experimentul si mai spectaculos.

Aseaza lamaia intr-o tava si scobeste-o bine cu o lingurita sau cu o spatula, ca sa produci cat mai multa zeama (ai grija ca zeama sa ramana in interiorul lamaii).

Adauga cateva picaturi de colorant alimentar in lamaie si cateva picaturi de detergent de vase lichid, daca vrei ca „lava” sa fie mai spumoasa.

Lamaia va incepe sa erupa daca adaugi in ea o lingurita de bicarbonat de sodiu, care va declansa o reactie chimica in combinatie cu zeama de lamaie (acida). Amesteca usor in lamaie cu lingurita si mentine eruptia adaugand cate putin bicarbonat de sodiu, colorant alimentar, sapun de vase si zeama de lamaie (din lamaia scursa la inceput).

Iata cat de distractiv si colorat poate fi experimentul vulcanului din lamaie:

Sursa: http://babbledabbledo.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s