Ce se petrece cand un copil diferit este ostracizat de restul grupului? Cum putem preveni acest comportament intre copii? Afla aici.
Fiecare om este diferit, in felul sau. Din pacate, insa, nu am fost invatati sa acceptam diferentele majore. Un copil de alta etnie, un copil cu un defect fizic sau de ordin psihologic, un copil mai retras sau un copil mai plinut, orice copil diferit ar putea avea de suferit, daca nu ne educam copiii sa invete sa accepte fiecare persoana asa cum este.
Despre copiii altfel decat majoritatea vorbim in aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti, alaturi de psihoterapeuta Diana Vasile, presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.
Un prim sfat pentru a-i invata pe copii acceptarea este de a le arata toate diferentele din natura. Nicio frunza nu este la fel, nicio floare nu se aseamana. Acelasi principiu se aplica si la animale. De exemplu, stiai ca nicio zebra nu are dungile la fel? Pentru acele animale, dungile sunt ca amprentele noastre.
[Vezi si: Zebrele explicate de Zimitot]
Petreceti timp in familie, plimbandu-va prin parc si observand cum cateii se joaca impreuna, fara sa tina cont de rase sau dimensiuni.
„Orice indepartare de o norma, fie ca inseamna un kilogram in plus, fie ca inseamna o lipsa in sanatate de ceva, fie ca inseamna o dificultate functionala […], este efectul unei rani”, explica Diana Vasile.
In alte cuvinte, cand indepartam un copil diferit (sau o persoana diferita), nu facem decat sa punem sare pe o rana deja existenta.
[Vezi si: Fenomenul Bully: Violenta in scoli]
Ce altceva mai poti face pentru a-ti invata micutul sa accepte diferentele? Afla aici.