Cum dezvoltam increderea si stima de sine a copilului?

Fie ca discutam de viata personala, de sfera profesionala, de rezultatele obtinute sau de relatiile cu ceilalti, increderea in propriile forte are un impact foarte mare in toate aceste arii.

Multi dintre noi, adultii de astazi, nu stam foarte bine la capitolul incredere si respect de sine. Esti de acord cu mine? Te-ai intrebat vreodata de unde vine aceasta nesiguranta si ce am putea face pentru a nu o transmite mai departe copilului? Este increderea in sine inascuta sau se dezvolta in timp? Raspunsul este da pentru ambele variante. Iata de ce:

Copiii se nasc stiind ca sunt buni, frumosi, ca pot invata sa faca tot ceea ce isi doresc. Ei nu au o gandire autocritica si nici nu se simt imperfecti. Ei doar exploreaza diversele dimensiuni ale lui “a fi”. Asadar, ei au o baza solida pentru a dezvolta o incredere in sine sanatoasa.

Fundamentul pe care se dezvolta increderea in sine a copilului este imaginea de sine.  Aici copilul raspunde la intrebarea: Cine sunt eu?

Imaginea de sine se formeaza pana la varsta de sapte ani, aceasta modelandu-se in constiinta copilului in raport cu ceea ce ii transmit celelalte persoane despre el. Copilul absoarbe si depoziteaza toate cuvintele, parerile, felul in care ceilalti se comporta cu el, incurajarile si criticile care-i sunt adresate, pentru a-si construi un autoportret mental.

De multe ori ne dorim ca cel mic să fie mai perseverent, sa isi depaseasca temerile, sa nu se lase influentat de ceilalti, să coopereze, sa nu se dea batut in fata provocarilor. Increderea in sine este un element-cheie care determina schimbari comportamentale.

O modalitate buna de a-l ajuta pe copil sa dezvolte o incredere in sine sanatoasa este aceea de a-i vorbi pe limba lui, prin intermediul jocurilor si povestilor. Iata o poveste care il ajuta pe copil în acest sens: Povestea Oitei Gogosica. Afla povestea in data de 19 Noiembrie, de la ora 11:00, la Targul de carte Gaudeamus, la standul Editurii Diana, pentru a afla deznodamantul povestii si pentru a o cunoaste pe curajoasa si increzatoarea Oita Gogosica.

Aceasta poveste face parte dintr-o serie de doisprezece pachete terapeutice in curs de aparitie la Editura Diana. Autoarea Adriana Mitu a conceput un proiect unic, fiecare cutie fiind un mic atelier pentru dezvoltarea emotionala a copilului si pentru a trata o anumita situatie din viata sa.

Afla mai multe detalii pe pagina destinata povestilor, aici: Pachete terapeutice – Poveste si Puzzle intr-o singura cutie


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s