Copiii sunt primii cand vine vorba de a acuza pe cineva care a gresit. Daca ai un mic paracios prin casa, iata cateva sfaturi pentru a-l dezvata de acest obicei.
- „M-a tras de par!”
- „A scos limba la mine!”
- „Nu ma lasa si pe mine sa ma joc cu jucaria lui!”
Sunt doar cateva dintre plangerile pe care orice parinte le stie, mai ales daca are doi sau mai multi copii. Cam de pe la 4-5 ani, cei mici incep sa isi parasca fratii, prietenii sau chiar parintii.
Si, desi vrei sa ai o comunicare deschisa cu micutul tau si vrei sa simta ca iti poate spune orice, poate fi dificil sa iti inveti copilul ce sa spuna si ce nu. Pe de o parte, micul paracios face un bine, demonstrandu-ti ca poate sa faca diferenta intre bine si rau. Pe de alta parte, denuntand orice mica greseala, copilul risca sa isi indeparteze prietenii si sa dezvolte un comportament toxic.
Bineinteles ca vrei ca cel mic sa fie sincer cu tine, dar gandeste-te de ce copilul paraste pe cineva.
Motivele unui paracios
- Vrea sa faca pe plac parintilor. Daca ai mai multi copii, cel care paraste poate vrea sa iti intre in gratii, sa fie mai iubit.
- Vrea sa iti arate ca stie ce e bine si ce e rau. De exemplu, cand copilul iti arata pe cineva pe strada care arunca un gunoi pe jos: „Uite ce a facut! Tu mi-ai spus sa nu fac asa”. Chiar daca are dreptate, la aceasta varsta, simtul corectitudinii este atat de puternic la copii incat ii poate pune pe ceilalti in situatii jenante.
- Vrea sa testeze regulile. In jurul varstei de 5 ani, copiii inteleg ca exista niste reguli pe care trebuie sa le urmeze, dar nu face inca diferenta intre reguli importante si mai putin importante. Asa ca, cel mic denunta tot ce vede gresit, asteptand reactia parintilor sai.
Cum dezveti un paracios
Daca micutul tau se invata sa parasca orice pas stramb facut de cei din jur, se poate ajunge la situatia in care ceilalti sa il ocoleasca. Tu n-ai avut in clasa acel coleg care denunta pe oricine, oricand, si pe care nimeni nu il placea?
In acelasi timp, nici nu poti anula plangerile sale, spunandu-i „Treci peste.” Pentru ca este foarte posibil ca micutul tau doar sa vrea sa iti povesteasca ceva sau sa iti marturiseasca o ingrijorare a sa.
- In orice situatie, ia in calcul motivatia copilului. Analizeaza situatia si vezi ce l-a provocat pe cel mic sa parasca.
- Invata-l diferenta intre neinsemnat si important. De exemplu, nu este grav daca un coleg i-a rupt creionul, dar este periculos daca vede un copil care se joaca cu chibrituri.
- Asculta, apoi pune intrebari. Cand micutul tau vine sa iti povesteasca o intamplare, asculta, accepta-i sentimentele, iar apoi intreaba-l: „S-a ranit cineva?” sau „A facut cuiva rau?” Daca raspunsul este „nu”, spune-i ca, in astfel de situatii, nu este nevoie sa parasca.
- Ajuta-l sa invete cum sa isi rezolve problemele. Intreaba-l ce ar fi de facut in situatia pe care ti-a povestit-o. Ce solutii vede? Cum ar rezolva problema in mod pasnic?
- Mediaza certurile. Daca ai mai multi copii si vin la tine sa se parasca intre ei, ia-i deoparte pe cei care se cearta si asculta-i. Ofera-i fiecarui copil ocazia sa vorbeasca si roaga-i sa iti spuna cum si-ar rezolva problema. Solutia este mai putin importanta (cu siguranta, parintii ar gasi o rezolvare mult mai rapid). Procesul este cel care conteaza.
Evita sa iti pedepsesti copilul paracios. Acest obicei va trece in timp si cu putina indrumare din partea ta. Si, nu uita, ascultarea este extrem de importanta in acest proces.
Care este cea mai amuzanta situatie pe care ti-a povestit-o copilul tau?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy