Cum curatam monedele

Copilul tau poate porni pe urmele arheologilor, invatand cum se curata monedele, printr-un experiment usor si distractiv.

Cautarea de comori nu este asa de simpla pe cat pare in povesti sau in filme. Povestea lui Indiana Jones care gasea o statuie lustruita, in mijlocul unei pesteri amazoniene, este foarte frumoasa. Dar este doar o poveste. Adesea, comorile gasite de arheologi, artefactele, pot fi confundate foarte usor cu pietre sau nimicuri. Un bun arheolog, insa, stie sa faca diferenta. Apoi, vine munca indelungata, in care artefactul trebuie curatat. Abia dupa aceea comoara arata ca noua.

Insa, pentru ca devine din ce in ce mai greu sa gasesti comori, ne vom limita la curatarea unor monede „gasite” prin casa. Poate ca nu va fi la fel de pasionant ca ceea ce face Indiana Jones, dar va fi o activitate amuzanta in familie si mult mai apropiata de ceea ce fac arheologii cu adevarat.

Ai nevoie de:

  • cateva monede de 5 bani, care si-au pierdut luciul;
  • otet;
  • sare;
  • un castron;
  • stergare de hartie.

Cum se face:

In castron, toarna un sfert de cana de otet, la care adaugi o lingurita de sare. Amesteca bine si pune monedele in mixtura. (Este important ca monedele sa fie de 5 bani, pentru ca acelea au cupru in compozitie).

Asteapta 20 de secunde, apoi scoate monedele, clateste-le cu apa si usuca-le cu stergarele de hartie.

Gata! In acest moment, ar trebui sa ai niste monede foarte lucioase. Asta se intampla pentru ca otetul este un acid, iar sarea reactioneaza cu acel acid. Astfel, oxidul de cupru, care facea ca monedele sa para murdare, este eliminat.

Bonus:

Mai ia niste monede si pune-le in mixtura, dar nu le clati cand le scoti. Vei observa ca se inverzesc.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s