Alegerea hainutelor pentru bebelus reprezinta, de cele mai multe ori, o mare provocare pentru proaspetii parinti. Cumparaturile pot fi coplesitoare, avand in vedere ca piata abunda de modele de imbracaminte pentru micuti, care mai de care mai adorabile, cu modele, imprimeuri si mesaje care nu au cum sa nu te atraga.
Insa alegerea hainutelor potrivite poate deveni o sarcina usoara atunci cand parintii se documenteaza si tin cont de cateva aspecte importante atunci cand compun garderoba micutilor. Dincolo de mesajele cu „Mommy’s girl” si „I love my dad”, hainutele pentru pici trebuie sa fie practice, confortabile si din materiale care sa nu irite pielea sensibila a bebelusului.
Stiai ca bebelusii se nasc cu mai putine straturi de piele? Doar 3 fata de cele 10 pe care le are un adult. Astfel ca bariera de protectie pe care le-o ofera pielea, nu este la capacitate maxima in primele luni de viata. Ei sunt mult mai expusi factorilor iritativi din materiale textile, detergenti si creme. Astfel ei pot face eczeme sau dermatite. Pentru a proteja pielea sensibila a celor mici este bine sa le alegem hainute din bumbac organic, mai ales pentru primele luni de viata.
1. Cumpara hainute pentru mai multe stagii de crestere
Bebelusii se dezvolta rapid in primul an de viata, asa se face ca de cele mai multe ori hainutele nu mai sunt potrivite de la o luna la alta. Sfatul nostru este sa eviti sa achizitionezi foarte multe hainute de aceeasi masura.
Cand mergi la cumparaturi, opteaza pentru articole in marimea actuala, dar si pentru marimi mai mari, necesare in urmatoarele 6 luni. Chiar daca nu le vei folosi imediat, in urmatoarea perioada cu siguranta vor fi de mare ajutor!
2. Opteaza pentru haine cu capse in loc de nasturi
Alege hainute cu sisteme de inchidere cu capse in loc de nasturi. Capsele se inchid si deschid mai repede decat nasturii normali, astfel ca timpul de schimbare a bebelusului va fi mult mai scurt, iar acest lucru este nemaipomenit atunci cand bebelusul este agitat.
3. Alege materiale confortabile si sigure
Pielea bebelusilor este extrem de sensibila, prin urmare confortul ar trebui sa reprezinte o prioritate in momentul alegerii hainutelor potrivite. Evita articolele din materiale supraelastice si sintetice, care nu lasa pielea bebelusului sa respire.
Nu opta pentru hainute accesorizate excesiv, cu nasturi, fermoare sau snururi, elemente care pot fi desprinse si inghitite de bebelus intr-o secunda de neatentie. Imbracamintea pentru copilasi trebuie sa fie cat mai simpla, fara accesorizari inutile.
Alege hainute din bumbac! Cel mai prietenos material pentru pielea sensibila a celor mici este bumbacul organic, intrucat nu contine urme de insecticide, pesticide sau alte chimicale.
Bumbacul organic este un material moale, linistitor, provenit 100% din natura, non-alergic, non-iritativ. Este cultivat dupa standardele agriculturii ecologice, din seminte netratate chimic si nemodificate genetic, pe pamant curat, fara chimicale. In fabricarea hainutelor din bumbac organic nu se folosesc vopseluri chimice, clor, iar capsele nu contin nichel – un metal care predispune la alergii.
In plus, hainutele din bumbac organic sunt mai moi decat cele din bumbac normal, si rezista foarte bine in timp, la spalari repetate, pentru ca fibra nu a fost procesata excesiv.
Evita culorile tipatoare, care au la baza vopsirea cu substante chimice ce pot fi periculoase. Ai grija si la hainutele albe. Desi este o culoare foarte des intalnita pt hainutele bebelusilor, deoarece la produsele din bumbac obisnuit, albirea se face cu ajutorul clorului.
Ai grija ca broderiile sa aiba o protectie din bumbac pe interior pentru a nu zgaria pielea copilasului. De asemenea, evita desenele din material plastic aplicate pe haine, oricat de simpatice ar fi.
4. Body-urile, cea mai buna alegere in primele luni ale bebelusului!
Body-ul este articolul de imbracaminte cel mai des utilizat de catre orice parinte, tocmai datorita faptului ca este foarte practic. Se adapteaza nevoilor bebelusului, nu il incomodeaza si ii ofera toata libertatea de miscare de care are nevoie in primele luni de viata.
Un body poate fi purtat in timpul somnului, dar si pe sub haine, in sezonul rece, cand scoti bebelusul la plimbare, ca sa ii tina de cald. Un alt avantaj al body-urilor este ca asigura acces usor la scutecul copilasului, usurand schimbarea acestuia. Sunt usor de spalat si pot fi folosite atat iarna, cat si in sezonul cald. Nu e de mirare ca body-ul ramane piesa vestimentara de baza in micuta garderoba a bebelusului!
Asadar, alegerea hainutelor pentru bebelusi, desi o activitate foarte placuta si plina de emotie, trebuie facuta, totusi, cu responsabilitate si mare atentie la eticheta.