Odată cu venirea toamnei și începerea școlii și a grădiniței, suntem nevoiți să lăsăm în urmă zilele leneșe de vară, vacanța cu programul ei flexibil și relaxant și să repornim slalomul printre cursele extenuante de zi cu zi. Ritmul agitat și solicitant îi afectează în special pe copii, nevoiți să țină piept activităților tot mai multe în care sunt implicați, lipsei somnului, presiunilor ori competițiilor școlare. Ca de fiecare dată, îi observăm, suntem alături de ei și nu lăsăm ca epuizarea să-i acapareze. Acționăm la timp, ne informăm și alegem pentru ei cele mai bune metode a-i susține.
Aflat în dialog cu Simona Dragomir, medicul pediatru Mihaela Niță ne spune cum ar trebui procedat pentru a le putea oferi copiilor un mediu sigur, calm și cald, în care să-și încarce bateriile și să se simtă în siguranță.
Urmărește aici discuția medicului Mihaela Niță cu Simona Dragomir.
Ne plângem adesea de agitația copiilor noștri, de lipsa lor de concentrare și de atenție. Cei mici sunt poate mai plângăcioși, nimeni nu le intră în voie, nu se pot liniști și nici nu se întrezărește vreo undă de speranță în ceea ce privește statornicia lor în cadrul vreunui joc. Motiv de îngrijorare sau trecem cu vederea, punând totul pe seama unor faze trecătoare?
Ei bine, pentru a putea trage o concluzie corectă, este important să pornim pas cu pas și să ne asigurăm că cei mici au parte de tot ceea ce un organism în creștere și în formare are nevoie:
Programul de somn, musai să fie respectat
Dacă pe perioada vacanței de vară, negocierile avute cu copiii erau mai degrabă câștigate de ei, acum, odată cu reluarea activității, trebuie să revenim la bunele obiceiuri din timpul anului școlar. Căci somnul este poate, unul dintre cei mai importanți factori de care e nevoie să ținem cont, dacă ne dorim copii sănătoși, puternici și rezistenți.
Se întâmplă adesea, ca cei mici să-și pună toată imaginația la contribuție pentru a amâna momentul somnului, nefiind conștienți de cât de multă nevoie de odihnă și de relaxare avem. ”Este important ca regula să rămână regulă, iar excepțiile să fie foarte rare. Ele trebuie anunțate și explicate clar. După aceea, ne întoarcem la program, la rutina cunoscută. Așadar, trebuie să fim consecvenți, dacă ne dorim să creăm copiilor un stil de viață sănătos, cu principii puternice, care să-i ajute în viitor”, explică medicul pediatru, Mihaela Niță.
Pregătirea pentru somn trebuie să înceapă cu 2, 3 ore înainte
Un ritual de culcare este binevenit. Este de preferat ca cel mic să știe pașii premergători somnului, astfel nu vor mai exista ezitări și refuzuri de a merge la culcare. Fie le facem masaj, le spunem o poveste ori ascultăm muzică relaxantă, toate au rolul de a pregăti copilul să capete acea stare benefică unui somn odihnitor. De asemenea, luminile de veghe să fie dintr-un spectru portocaliu, roșu, cât mai difuze. Putem să ne folosim și de miresme de lavandă ori de muzică clasică, mai ales că este dovedit științific că expunerea copilului la muzică, la diferite ritmuri stimulează și dezvolta creierul.
Să oferim copiilor sentimentul că sunt ocrotiți, iubiți și în siguranță
Încredere, dragoste, susținere, comunicare, înțelegere. De toate are nevoie un copil, încă din primele zile de viață și va continua să tânjească după ele, căci nevoia aceasta este una vitală, care, odată satisfăcută, poate pune în funcțiune toate forțele de care dispunem. Tocmai de aceea, este important să ne înțelegem copilul, să-i fim alături. Să-l sprijinim, să-l facem să simtă că-i suntem alături. Până la vârsta de un an nu putem vorbi de răsfăț. Există doar dragoste pură și avem datoria să-i răspundem la toate nevoile. Îl ținem în brațe, îl hrănim, îi alinăm orice durere. ”După două-trei săptămâni, mămicile învață să descifreze foarte ușor plânsetul bebelușilor . Știu când le este foame, somn sau când îi supără ceva. După vârsta de 1 an, se poate contura un stil parental. Putem fi mai blânzi, mai permisibili sau dimpotrivă, un pic mai autoritari și mai consecvenți când vine vorba de regulile impuse. Balanța trebuie să fie echilibrată, blândețea și rigoarea să fie în egală măsură”, este de părere medicul specialist.
Ce facem însă, când cei mici sunt din ce în ce mai irascibili, se tăvălesc pe jos, fac tantrumuri pe oriunde ai merge?
Odată cu creșterea copiilor, pot apărea și tantrumurile: la cumpărături, la grădiniță sau creșă, în vizită, pe stradă. Și asta, spun specialiștii, se întâmplă, mai ales în prezența persoanei în care copilul are cea mai mare încredere. Dacă reușim să ne păstrăm calmul, lupta poate fi pe jumătate câștigată. Copilul are nevoie să știe că ești lângă el, chiar dacă în acele momente prea puțin te aude sau îți înțelege vorbele. Nu-l certăm, nu-l apostrofăm, nu ridicăm tonul. ”Îi distragem atenția ori încercăm pur și simplu, dacă suntem într-un loc care ne permite, să stăm alături de el. Îl mângâiem, îi spunem cuvinte liniștitoare. E important să vadă că părintele rămâne lângă el și că îi acceptă emoțiile. Poate că nu avem răspunsuri pentru toate etapele prin care trece copilul nostru, dar dacă rămânem în permanență alături de el, necondiționat, vor apărea și roadele”, ne sfătuiește medicul Mihaela Niță, neuitând să amintească de formulele total nepotrivite, precum: ”Dacă nu încetezi acum, aici te las, plec fără tine. Nu mai ești copilul meu, mi-e rușine cu tine, etc”, care nu fac decât să scadă copilului încrederea și convingerea că este iubit și că este în siguranță, slobozind în el un noian de frici și de neliniști.
Mediul plăcut și sigur în care ar trebui să crească un copil poate fi tulburat și de despărțirea părinților ori de certurile repetate, mai ales în prezența copiilor. Pot ajunge să creadă că vina le aparține, iar luptele din sufletul lor cu greu pot fi stăvilite. De aceea, când sunt copiii de față, încercăm să ieșim din situațiile conflictuale. Amânăm discuțiile pentru momentele potrivite.
Alimentația echilibrată și diversificată trebuie corect consumată
Fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească. Carnea, peștele, musai, să facă parte din meniul copiilor. La cină însă, trebuie evitate fructele dulci, dacă ne dorim ca cei mici să aibă un somn lung și odihnitor. ”E un mecanism fiziologic, corpul nostru reacționează ca și cum i-am transmite că e timpul să se trezească. În loc să-i dăm șansa de a se liniști și de a se relaxa, organismul se activează. Preferăm la cină alimente ușoare, cereale complexe, precum fulgii de ovăz, pâinea din făină integrală, mai ales că acestea reglează și tranzitul intestinal.