Cum adresam tristetea copiilor?

Cum adresam tristetea copilului?

Tristetea este un sentiment greu, neplacut, dificil chiar si pentru noi, adultii. Nu vrem sa ne inchipuim ca si cei mici ar putea avea de a face cu aceasta emotie, dar realitatea este alta. La Meditatii pentru parinti, iti oferim un mic ghid prin care poti gestiona tristetea copilului tau.

Poate ca ni se pare ca prichindeii nu au motive sa fie tristi, ca nu stiu ei de „greutatile vietii”. Sau poate nu vrem sa ii vedem vreodata suparati. Insa, sentimentul este unul normal, unul necesar chiar. Face parte din paleta larga de emotii.

Tristetea copilului poate fi din cauza ca si-a pierdut o jucarie sau pentru ca l-a dezamagit cineva, poate fi din cauza ca nu primeste ce vrea cand vrea sau pentru ca lucrurile se intampla altfel decat se astepta. Totodata, poate fi vorba despre un deces in familie. Asadar, motivele pot fi mai mici sau mai mari.

Pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine despre momentele in care puii nostri pot fi tristi, Adina Dumitrescu, psiholog KinetoBebe & Kids, ne spune ce putem face, pas cu pas, acum, la Meditatii pentru parinti.

Accepta tristetea copilului

Odata ce ai inteles de unde vine tristetea copilului tau, arata-i si lui ca ai inteles si ca ii accepti emotia puternica. Nu il obliga sa si-o reprime si nu i-o nega. Fie ca vine la tine in brate, fie ca se inchide in camera lui, accepta orice manifestare. „A-l lasa sa aleaga modul prin care isi consuma aceasta emotie inseamna a-l contine”, spune Adina Dumitrescu.

Asculta-l pe cel mic, iar apoi arata-i ca ai inteles si ofera-i un raspuns la ce simte. Ii poti spune ca ai trecut si tu prin ceva asemanator, oglindindu-i emotia.

Apoi, incercati sa gasiti impreuna o solutie. Daca este destul de mare, intreaba-l cum crede el ca ar rezolva problema sau cautati impreuna un raspuns. Poti apela la jocuri de rol si de imaginatie si la povesti terapeutice, pentru a trece peste tristetea copilului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s