Daca vad ca puii lor sunt mai sfiosi sau mai tacuti sau socializeaza mai greu, multi parinti incep sa isi faca griji. Cat de grava este timiditatea la copii? Afla acum, la Parinti de Pici.
„In primul rand, timiditatea in sine nu este nicidecum motiv de ingrijorare. Unii copii sunt, pur si simplu, mai timizi din fire, iar asta nu inseamna ca au o problema”, explica Georgiana, mamica de pici. Sa fie mai tacuti, sa isi fereasca privirea sau chiar sa se ascunda sunt reactii normale la copiii mici, mai ales daca o persoana straina lor intra in casa, dar uneori si fata de rude. Sunt chiar situatii in care copilul se fereste de propriul parinte, pentru ca nu il mai recunoaste; de exemplu, cand taticul barbos se barbiereste.
Nu trebuie sa insisti ca puiul tau sa fie mai prietenos, pentru ca se va deschide el, cand se va simti confortabil.
Pe de alta parte, sunt si situatii in care timiditatea la copii poate fi un motiv de ingrijorare. Descopera astfel de cazuri acum, la Parinti de Pici.
Cand timiditatea la copii ridica semne de intrebare
Cand copilul care, pana de curand, era vorbaret, sociabil si zglobiu devine deodata sfios si tacut, s-ar putea sa fie vorba despre anxietatea de separare care apare, de obicei, in jurul varstei de 7-10 luni sau chiar mai tarziu. Ai putea lua astfel drept timiditate tendinta copilului de a sta mereu lipit de tine si de a plange imediat cum dispari din preajma lui, insa nu este vorba de timiditate, pentru ca, atunci cand esti langa el, se comporta normal.
Oricare ar fi motivul, timiditatea la copii se duce in timp, nu cu forta. Este important sa iti lasi puiul sa se acomodeze in ritmul sau, sa nu il obligi sa interactioneze daca nu este pregatit si sa ii rogi pe cei din jur sa il abordeze mai usor.