Odata cu schimbarile de temperatura, este momentul sa ne gandim si la intarirea sistemului imunitar. Iata 5 pasi prin care poti sustine si creste imunitatea copilului tau.
Un sistem imunitar bun inseamna mai mult decat gene puternice, mostenite de la parinti. S-ar putea ca micutul tau sa raceasca mai greu sau sa nu prinda virusurile care ii ataca pe alti copii. Totusi, asta nu inseamna ca este complet imun la gripele sezoniere. Nu inseamna ca ii accepti starea de sanatate din acest moment ca fiind permanenta.
Ca iti vaccinezi sau nu copilul este decizia ta, in urma sfatuirilor cu medicul de familie.
Pe langa acest aspect, ai la dispozitie niste instrumente foarte puternice, pentru a-i creste imunitatea copilului. Sunt la indemana oricui si este nevoie doar sa creezi din ele o obisnuinta.
Alimentatia sanatoasa
Asigura-te ca alimentatia copilului tau contine fructe si legume de sezon, ca este alcatuita in principal de mancaruri gatite acasa. Incearca, pe cat posibil, sa elimini din meniul zilnic produse cu prea multi conservanti, cu un nivel de zahar ridicat sau cu grasimi nesanatoase. Prin mancarea pe care i-o pregatesti, ofera-i nutrientii necesari. De exemplu, la inceput de toamna, vitamina C este extrem de necesara.
Igiena personala
Mai ales in aceasta perioada, invata-ti copilul (sau reluati impreuna) regulile de igiena personala. Odata cu intrarea in colectivitate (la scoala sau la gradi), imunitatea copilului tau este pusa in pericol de bacterii noi, de la copii ce vin din medii diferite. Cei mici isi dau mana, se iau in brate, isi impart jucariile etc. De aceea, micutul tau trebuie sa fie constient de importanta spalatului pe maini.
Somnul odihnitor
Poate ti se pare un pleonasm expresia „somn odihnitor”, dar chiar poti dormi fara sa te odihnesti. De exemplu, daca adormi in fata televizorului si, toata noaptea, lumina ecranului iti bate in cap. Un somn odihnitor presupune o rutina inainte de culcare – ore fixe de somn, un pat curat, liniste si intuneric in camera. Bineinteles, daca micutul tau se teme de intuneric, ii poti lasa o lumina difuza in camera.
Lipsa stresului
Da, si copiii pot fi stresati. Daca sunt certuri in casa, daca il ameninti ca incepe scoala ca si cand ar veni bau-bau, daca il pedepsesti pentru cele mai mici greseli. Acestea sunt exemple de factori de stres care slabesc imunitatea copilului. Asigura-te ca micutul tau stie ca este iubit si ca se afla in siguranta impreuna cu parintii sai, petreceti timp de calitate in familie si priviti orice schimbare (in acest caz, trecerea de la vacanta la noul an scolar) ca pe o oportunitate.
Exercitiul fizic
Cel mai simplu mod de a-i creste imunitatea copilului este ca micutul tau sa faca un sport. Si mai bine de atat este sa faceti un sport in familie, astfel incat tu, ca parinte, sa fii un exemplu pentru cel mic.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy