Cu totii avem nevoie sa fim ascultati, fara sa fim intrerupti si judecati. Chiar si copilul tau. Crezi ca se simte ascultat?
Fara sa primesti imediat sfaturi. Pe care nici macar nu le-ai cerut.
Nevoia de a fi ascultat este una dintre nevoile relationale, descoperite de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE. Iti doresti sa fii ascultat fara sa primesti imediat sfaturi, pe care nici macar nu le-ai cerut. Insa nu este ceva simplu de facut. Cel mai probabil, nimeni nu te-a invatat cum sa asculti.
Iata acum o ocazie buna sa deprinzi cum:
Cand copilul tau iti vorbeste de o suparare de-a lui, lasa-te deoparte pe tine. Nu il umple imediat cu sfaturi si solutii sau cu explicatii despre cum nu ar trebui sa nu simta suparare. Nu e momentul sa iti hranesti imaginea de parinte perfect. Sau cea a adultului atotstiutor.
Esti acolo pentru a il sustine intr-un moment dificil. Ascultandu-l cu adevarat, il vei ajuta sa se auda. Va putea ajunge la propria lui solutie. Astfel il ajuti sa devina independent si contribui la dezvoltarea copilului tau.
O alta regula importanta este sa iti asculti copilul, nu lucrul despre care vorbeste. Pentru ca, de obicei, facem un intreg discurs despre acel lucru:
- El zice: „Nu vreau sa merg la scoala!”
- Tu zici: „Dar scoala este importanta, ai o invatatoare minunata, colegi buni„
Iti propun sa il asculti pe el: “Da, nu vrei sa mergi la scoala? Si ce anume nu iti place la scoala?” Cu o atitudine de sustinere si intrebari deschise. Asa, vei putea asculta adevarata problema. Poate nu stie sa isi faca tema la matematica. Sau s-a certat cu prietenul cel mai bun. Poti continua cu “Da, inteleg ca esti suparat. As vrea sa te pot ajuta cumva.” Evita sa ii torni in continuare 1000 de sfaturi pe care nu le-a cerut.
Asa vei intretine o relatie de comunicare adevarata cu copilul tau. Care va fi pregatita pentru proba de foc a adolescentei.
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368