Copilul tau are suficient calciu?

In sezonul rece, calciul este absorbit mai greu de catre organism. Insa copiii au la fel de multa nevoie de acest mineral. Cum faci pentru a mentine aportul de calciu si in perioada iernii?

Unul dintre cele mai importante minerale din organism este calciul. De cand se nasc, prima mancare a bebelusilor este laptele mamei. Asa ca, putem spune fara nicio grija ca acest mineral este vital.

De unde obtinem calciu?

Sursa de calciu pe care o cunoastem cu totii este din produsele lactate: laptele, iaurtul, branza, smantana, untul etc. Calciul din lactate este si usor de absorbit si apoi folosit de catre organism. Iar, daca intre 1 si 2 ani se recomanda ca bebelusii sa bea lapte integral (cu 4% grasime), dupa aceasta varsta, este de preferat ca micutii sa bea lapte degresat sau semidegresat. Si, bineinteles, bebelusii vor primi tot calciul de care au nevoie de la mamica lor, prin alaptare.

Totusi, daca puiul tau are o intoleranta la lactoza sau refuza sa manance lactate, ai la dispozitie si niste alternative. Alte surse importante pentru calciu mai sunt: nucile (mai ales migdalele si untul de migdale), semintele de susan si cele de floarea soarelui, spanacul, broccoli, varza, tofu si soia, semintele de in, de chia, quinoa, somonul si chiar fasolea alba. Iti vine sa crezi sau nu, chiar si sucul de portocale contine calciu. Sau mai poti incerca lapte raw vegan, din nuci sau orez.

Totusi, laptele ramane cel mai important izvor de calciu pentru ca mai contine atat alte minerale, precum fosfor si magneziu, cat si vitamina D, necesar pentru absorbtia calciului. Si aici vine problema carentei de calciu in sezonul rece…

De ce avem mai multa nevoie de calciu iarna?

In sezonul rece, cand ziua este mai scurta, soarele sta mai mult intre nori, vitamina D ajunge mai greu in corp. De aceea, nici calciul nu mai este asa de usor absorbit in organism. Si, intrucat copiii au oasele in dezvoltare, este nevoie sa le oferim atat produse lactate, cat si alimente ce contin vitamina D.

Asadar, in aceasta perioada, este de preferat sa adaugi in meniul familiei si alimente precum: pestele gras oceanic (somonul), galbenusul de ou, untul, ficatul – toate fiind bogate in vitamina D.

Daca observi ca micutul tau are dureri osoase, intreaba medicul de familie daca nu este cazul sa ii dai si niste suplimente de calciu.

De cat calciu are nevoie copilul tau?

Iata cateva recomandari pentru fiecare grupa de varsta:

  • Juniorii (3-4 ani) – Au nevoie cam de 500 mg de calciu pe zi. Asta inseamna ca, zilnic, ar trebui sa manance un iaurt de 100 de grame, o felie de branza si jumatate de cana de lapte gras.
  • Copiii de 4-8 ani – Au nevoie cam de 700 mg de calciu pe zi. Pe langa lapte, branza si iaurt, ii poti gati si putin broccoli.
  • Copiii de 9-11 ani – Au nevoie cam de 1000 mg de calciu pe zi. Copilul deja mananca somon si migdale. Poti varia meniul, astfel incat, pe langa lactate, in fiecare zi, la masa, sa fie si o mancare ce contine calciu.

Pentru intoleranta la lactate, vezi si articolele:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s