Un lucru mai neplacut, dar care face parte din dezvoltarea copilului este muscatul. Ce faci cand copilul musca? De ce face asta?
Esti cu micutul tau in parc, poate se joaca in iarba cu alti copilasi de varsta lui. Cand, deodata, il vezi muscandu-si partenerul de joaca! Ce se intampla?
Muscatul este un comportament normal pentru copiii cu varste intre 1 si 3 ani. Vor trece si de aceasta perioada, dar este bine sa descurajezi acest… hobby.
Sunt multe motive pentru care copilul musca, de la aparitia dintilor, pana la curiozitatea de a afla ce reactie va provoca. De asemenea, poate fi vorba despre o nevoie neimplinita – poate micutul tau isi exprima o frustrare.
Este important sa intelegi de ce musca micutul tau, atat pentru a ajunge la capatul acestui comportament nedorit, cat si pentru a afla prin ce trece puiul tau.
Motive pentru care copilul musca
- Apar primii dintisori – Asta poate fi o experienta foarte dureroasa pentru copil. In acest caz, muscatul este o cale de a scapa de durerea gingiilor umflate si sensibile.
- Simt o frustrare – Pentru a-si exprima anumite trairi mai intense, cei mici se vor folosi de ceea ce au si ei la indemana. Iar daca nu pot folosi cuvinte inca, vor musca. Este modul prin care copilul tau iti spune ca este nemultumit de ceva.
- Exploreaza – Bebelusii exploreaza prin toate mijloacele posibile mediul inconjurator. Asta include si muscatul. Experimenteaza si vor sa vada ce se intampla.
- Cauta sa obtina o reactie – O alta parte a curiozitatii este incercarea de a vedea ce le este permis sa faca si ce nu, care sunt limitele. Isi vor musca fratiorul sa vada daca parintii se supara sau nu. Este si o metoda de a atrage atentia.
Ce faci cand copilul musca
In primul rand, este important sa nu te enervezi. Daca tipi la micutul tau sau il pedepsesti, nu vei rezolva nimic. Din nou, muscatul este un comportament normal la cei mici.
In acelasi timp, este bine sa fii calm(a), dar ferm(a). Spune-i micutului tau, cu hotarare, „Nu musca!” sau „Muscatul doare!” (fara sa tipi). Prin fraze scurte si usor de inteles pentru copil, arata-i clar ca muscatul este un comportament gresit.
Distrage-i atentia spre o activitate mai pozitiva, cum ar fi coloratul, dansatul sau un joc. In acelasi timp, evita situatiile in care copilul tau ar putea deveni iritat – de exemplu, ai grija sa doarma cand trebuie.
Daca micutului tau ii apar dintisorii, asigura-te ca ai mereu la indemana un inel de dentitie sau un prosop umed, pentru a-i alina durerea.
Iar cand incepe sa vorbeasca, incurajeaza-l sa isi exprime emotiile prin cuvinte, in loc sa muste.
Copilul tau musca? Ce ai facut ca sa opresti acest comportament?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy