Sfaturi pentru dispozitia buna a viitoarei mamici

Inca de cand ai aflat ca esti insarcinata, trebuie sa te gandesti serios la faptul ca dezvoltarea bebelusului depinde in primul rand de tine, de tonusul tau, de dispozitia ta de a privi aceasta perioada ca pe una dintre cele mai frumoase si fericite etape ale vietii tale. Astfel, vei da viata unui copilas si responsabilitatea iti revine inca din prima zi de fecundatie.

Foarte multi factori din perioada perinatala (de dinaintea nasterii) influenteaza decisiv dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont cand esti gravida, sunt simple si la indemana, dar te ajuta enorm atat pe tine cat si pe cel mic:

  • fii vesela, optimista, plina de voie buna si accepta-ti sarcina cu bucurie;
  • tine cont de indicatiile medicului, nu uita de vitaminele necesare unei gravide si evita mancarurile care nu sunt recomandate gravidelor (ficatul, mazarea, fasolea, etc)
  • ai grija de silueta-mersul pe jos este un remediu benefic atat psihic, cat si fizic;
  • inscrie-te la Scoala Parintilor impreuna cu partenerul tau;
  • informeaza-te, citeste, intreaba si rezolva-ti dilemele, dar nu uita ca o informatie este buna atunci cand provine din cel putin 3 surse;
  • ingrijeste-te, mergi la salon, respecta regulile de igiena, adapteaza-ti hainele la dimensiunile burtii;
  • nu evita sa mergi la ecograf, sa-ti controlezi greutatea si tensiunea arteriala;
  • asculta muzica cu un ritm nu foarte puternic, incearca sa nu te uiti la filme ori stiri cu informatii si exemple negative ori triste (acestea induc depresia la gravide);
  • vorbeste cu micutul tau din burtica, canta-i, mangaie-l prin intermediul burtii tale si pastreaza-ti calmul in diverse situatii solicitante;
  • nu uita ca cel mic are nevoie si de o relatia tata-copil si de aceea implica-ti partenerul sa participle la vizitele la medicul ginecolog, la echograf si in special sa-i cante celui mic, sa-l alinte si sa-i simta miscarile din burtica mamei;
  • imbraca-te in culori vesele (cromoterapia este importanta si in perioada graviditatii), nu-ti ,,ascunde” burtica, purtand bustiera ori haine care nu o avantajeaza;
  • nu te suprasolicita fizic – nu lucra peste program, nu sta foarte mult in picioare, nu ridica diverse obiecte (se poate induce avortul spontan ori sangerari), respecta-ti orele de somn;
  • evita spatiile foarte aglomerate, zgomotoase, ori in care se fumeaza – poti chiar sa contactezi diversi virusi, iar gravida „nu are voie” sa se imbolnaveasca in aceasta perioada, deoarece nu poate lua medicamente.

Aceasta perioada este unica in viata unei femei (chiar daca esti la al doilea copil nu exista doua sarcini la fel) si de aceea traieste-o la intensitate maxima, lasa-te rasfatata de cei din jur, fii optimita si cu zambetul pe buze, respecta indicatiile medicului.

Vei naste mai usor (deoarece esti relaxata psihic), iar copilul va fii asemeni tie- vesel, plin de viata, volubil si dornic de cunoastere. Starea ta psihica de dinaintea nasterii, felul in care iti „primesti” copilul, gesturile, vorbele, mangaierile pe care le oferi celui mic influenteaza comportamentul micutului si ii formeaza caracterul.

Chiar „simpla” neacceptare a sarcinii poate determina handicapul intelectual, iar suprasolicitarea fizica contribuie la prezenta unei forme de handicap motor. Tulburarile de limbaj ori dificultatea copilului in a socializa pot fii induse de hiperprotectia parintilor ori, din contra, neglijarea lui pentru perioade mai lungi pe parcursul unei zile.

Fii o gravida si mai tarziu o mama relaxata, aranjata, vesela, iubita si informata, iar micutul tau va avea un model bun de urmat si mandru cu o asa mamica.

Te-au ajutat sfaturile noastre? povesteste-ne in rubrica de comentarii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s