Romania ocupa locul 52 din 172 in indexul global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata, din raportul Copilarii furate, realizat de organizatia internationala Save the Children.
Raportul lansat de Ziua Internationala a Copilului arata ca cel putin 700 de milioane de copii, insumand unul din patru copii (si posibil alte sute de milioane, de care nu se stie), si-au sfarsit copilaria mai devreme decat trebuia, din motive precum:
- mortalitatea sub cinci ani;
- malnutritia care stopeaza cresterea;
- abandonul scolar;
- exploatarea copiilor prin munca;
- casatoriile timpurii;
- sarcina in adolescenta;
- stramutarea cauzata de conflicte;
- omuciderea copiilor.
Din cele 172 de tari, pe ultimul loc se afla Niger, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africana si Somalia. La polul opus, adica in topul tarilor in care copilaria este cel mai putin amenintata, se situeaza Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia.
Pozitia Romaniei in raportul Copilarii furate
Romania ocupa locul 52 in indexul realizat de Save the Children, fiind clasificata ca o tara in care „cativa copii isi pierd copilaria”. Potrivit clasamentului, tara noastra este depasita de tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius si Iordania.
Dintre membrii Uniunii Europene, doar Romania si Bulgaria nu figureaza in topul clasamentului format din 37 de tari cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sanatatea, nutritia, educatia si protectia copiilor.
In Romania, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani, potrivit Salvati Copiii, este de 34 de nasteri la 1.000 de adolescente.
Romania se afla printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub cinci ani – 11,1 la 1.000 de nasteri, mai arata Salvati Copiii. In acelasi timp, in Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia si Slovenia, ratele mortalitatii sub varsta de cinci ani sunt de patru ori mai mici.
In ceea ce priveste abandonul scolar, Romania ramane printre tarile care se confrunta in mod serios cu aceasta problema, cu un procent de 12,1%.
Scopul studiului Copilarii furate
Continuand campania Every Last Child, Save the Children cere guvernelor sa se asigure ca niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violentei extreme, nu este privat de viitorul sau ca rezultat al malnutritiei, casatoriei timpurii sau fortate, sarcinii timpurii sau muncii fortate si ca toti copiii au acces la educatie de calitate, arata Organizatia Salvati Copiii.
Vezi toate rezultatele raportului aici.