La varste mici, copiii nostri au foarte multa energie pe care, de multe ori incearca sa o consume sarind prin pat ori daramand mobilierul. Ii oferim copilului tot felul de jucarii, carti, incercam sa ne jucam cu el dar nu reusim sa gasim ceva care sa-i capteze atentia.
Ce putem face? O varianta buna este sa-l inscriem pe copil sa practice un sport, unde sa-si consume aceasta energie, in mod util. Dar cum alegem sportul potrivit pentru varsta lui?
A: As vrea sa incepem discutia cu ceea ce a insemnat sportul pentru tine, pentru copilul Nadia Comaneci. Cum ai descoperit gimnastica si cum ai reusit sa faci asemenea performante?
I: Am inceput gimnastica la sase ani si jumatate si bineinteles, fiind un tip de copil foarte activ si energic, mama a incercat sa ma indrume spre un loc unde pot consuma aceasta energie si sa nu mai fac lucruri de genul “sarit in pat” si “daramatul mobilierului”. Exista deja o sala de gimnastica in Onesti insa daca nu ar fi existat, probabil as fi facut alt sport.
Cred ca este foarte dificil sa gasesti o ocupatie pentru copiii mici, incat sa nu se plictiseasca si cred ca sporturile sunt cele mai usoare cai de a indruma copiii spre miscare, si trebuie “sa guste”din mai multe tipuri de sporturi. Copilului ii place sa concureze, ii place sa fie laudat. Eu mi-am gasit o pasiune, care a devenit o competitie. Mi-a placut si faptul ca pe parcurs au intervenit mai multe ore de antrenament. Nu m-a deranjat, pentru ca am incercat sa-mi amintesc mereu de ce am inceput sa fac gimnastica, cu multa pasiune; daca iti pierzi pasiunea, totul devine un cosmar. Munca este la un moment dat enorma, insa satisfactiile sunt la fel de mari: sa fii cel mai bun dintre cei buni. Sa faci in fiecare zi ceva, pentru a fi mai bun decat ai fost ieri.
A: Nu toata lumea poate sa faca performanta. Pe langa faptul ca tu ai fost fericita muncind, ti-a placut ceea ce-ai facut, ti-ai descoperit pasiunea de mica, dar sunt foarte multi copii care fac cu pasiune anumite sporturi, insa nu au talent, nu pica intr-o circumstanta potrivita, nu sunt neaparat numarul unu. E folositor sportul si in alt fel?
I: Trebuie sa motivam parintii si sa-i facem sa inteleaga cat de important este pentru un copil sa faca unul, doua sau mai multe sporturi. Daca nu incerci, nu stii ce vrea copilul sa faca. Un sport pentru un copil este ocupatia care-l ajuta sa nu se indrepte catre lucruri mai putin bune. Sportul este foarte bun pentru sanatate. Cand eu faceam gimnastica nu era promovat acest lucru pentru ca nu era nevoie, intrucat copiii faceau sport, erau mult mai activi. Acum sunt foarte multe alte lucruri care sunt importante, dar trebuie sa amintim parintilor cat de important este sa gaseasca putin timp, macar pentru un sport pentru copilul lor.
A: In America cum se intampla? Sistemul de acolo iti este mai apropiat decat ceea ce se intampla la noi?
I: Sistemul este putin diferit. Bineinteles, se incurajeaza si se prezinta importanta practicarii sportului atat de catre copii cat si de catre adulti; indiferent de nivelul la care esti, trebuie sa faci sport. Volumul de copii care practica sportul este mult mai mare in SUA. Parintii care au copii si fac gimnastica, daca nu reusesc sa fie selectionati intr-o echipa olimpica mondiala, ei pot beneficia de o scolarizare de universitate, prin faptul ca fac gimnastica. Parintii isi salveaza astfel o suma de 50.000-60.000 USD pe an, suma pe care scoala o plateste copilului care face gimnastica si copilul concureaza pentru universitatea respectiva.
A: Ce se intampla cu Fundatia Nadia Comaneci, in ce este implicata in momentul de fata?
I: Fundatia Nadia Comaneci este implicata in multe proiecte, marea majoritate a acestora fiind directionata spre ajutarea copiilor in general, promovarea importantei sportului si a miscarii, incepand de la gradinita, spre a motiva si parintele sa practice sportul alaturi de copil. Este o fundatie care se refera direct la promovarea si motivarea copiilor sa practice gimnastica si de a motiva parintii sa-si inscrie copiii la gimnastica.
Avem in jur de 50 de cluburi de gimnastica in Bucuresti, dotate mai mult sau mai putin si incercam sa gasim sponsori care sa ne ajute la cumpararea echipamentelor pentru gimnastica. Noi avem in jur de 1200 de copii la o singura scoala. Trebuie sa tinem cont ca gimnastica este un sport complex, care ii da copilului foarte multe aptitudini, de care vor avea nevoie in viata. Copiii care fac cunostinta cu gimnastica, se pot duce la alte sporturi avand deja cunostintele de baza. Poti sa ajungi acolo sus, daca ai totul pus la punct, daca ai talent, daca muncesti foarte mult si vrei sa fii cel mai bun. Nu sunt foarte multi cei care-si doresc acest lucru. Pentru a ajunge la un nivel de performanta trebuie sa depui mult efort, sa muncesti foarte mult. Noi am incercat sa gasim o modalitate cu mai putin efort, insa nu exista, pastila magica nu exista, este vorba doar de efortul propriu, personal. Toata lumea trebuie sa constientizeze faptul ca sportul ajuta foarte mult copilul, din toate punctele de vedere.
A: Pana la urma, un copil care urmeaza un program sportiv, indiferent daca ajunge sau nu sa fie performant, isi dezvolta abilitatile pentru viata.
I: Intr-adevar, va avea disciplina, motivatie, cunostinte care il vor ajuta atunci cand va deveni adult.
A: Ce spune copilul tau, constientizeaza ca are doi parinti campioni?
I: Nu. Avem foarte multe poze cu care lucram, poze din cariera noastra, imagini video, pozele pe care le scoatem la iveala, fara sa-i spunem. El stie ca sunt eu, ceea ce este o mare bucurie. Insa nu stie cine e mami, sau cine e tati, doar ca este foarte suparat cand mami nu este acasa. Este o viata total schimbata atunci cand ai un copil pentru ca iti rearanjezi prioritatile. Tot ce era foarte important, devine neimportant. Are abilitati de gimnastica, a invatat singur sa faca salt inainte la trambulina. Vreau sa spun ca imi acopar ochii de frica, pentru ca stiu ce inseamna sa faci gimnastica, pentru ca vrea sa faca anumite lucruri care sunt destul de periculoase si dificile pentru varsta lui si ii spun sa aiba grija de modul in care isi pozitioneaza capul ca sa nu cada in cap. Eu, ca mama, ma feresc tot timpul, dar sotul meu imi spune “lasa, ca o sa fie ok”.
Interviu realizat cu Nadia Comaneci in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni