Un prilej de delectare al copiilor este ,,pasirea’’ in lumea desenelor animate. Ei sunt impresionati de personaje, de vestimentatia acestora, aventurile prin care trec si nu in ultimul rand de limbaj si modul de a reactiona la intamplarile din povestea lor.
Incet-incet, pentru unii copii personajele devin modele si incearca sa le imite. Aici trebuie sa intervina parintele, care sa-l ,,invete” pe cel mic ca nu tot ce se intampla acolo poate fi pus in realitate si copiat. Nu este usor, dar nici imposibil.
Parintele poate stabili durata vizionarii unui desen animat, tipul de desene animate in functie de varsta copilului, ii poate explica ca exista si personaje negative dar ca si in povesti-Binele invinge Raul.
Dupa varsta de 4 ani, copilul isi poate face singur o selectie a desenelor animate, isi alege la ce sa se uite in functie de preferintele lui, de ceea ce l-a impresionat mai mult sau ceea ce il intereseaza in mod deosebit. Incepe sa inteleaga ca desenul animat este un prilej de amuzament, dar si de asimilare de informatii si deprinderi. Face cunostinta prin intermediul ecranului cu Cenusareasa, Alba ca Zapada si Belle- fete harnice si ascultatoare, cu Motanul Incaltat, Jerry ori Peter Pan – maestri in istetime, Scooby- Doo, Shaggy si echipa lor care sunt adevarati detectivi, Shrek, Batman ori Spiderman- eroi puternici, care nu se dau la o parte in fata adversarilor, ori Sportacus si Stefania din Oraselul Lenes care ii invata sa faca sport si sa renunte la dulciuri, mancand fructe din belsug. In acelasi timp, copiii se bucura cand Cruela ,,plateste” pentru faptele sale, ca toate vrajitoarele de altfel, pedepsite in diverse moduri.
In perioada prescolara sunt inmagazinate cele mai multe notiuni daca au fost transmise de un personaj animat. Fie ca este vorba de o reclama, de o revista cu benzi desnate ori de un film de animatie, copilul este incantat si fascinat de personaj, asculta sfaturile si indemnurile lui- ,, Daca mananci cereale ca mine, o sa ai putere intreaga zi” spune mascota unuia din producatorii de cereale pentru copii. Mesajul a fost asimilat de copil imediat, chiar daca mama incercase zile in sir sa-l convinga pe cel mic sa guste macar din cereale.
Copilul nu poate sa intalneasca personajul animat in realitate si de aceea farmecul acestuia consta in faptul ca il priveste, il admira, se distreaza impreuna, dar nu il poate lua acasa in ,,carne si oase.” Aceasta preferinta si idolatrizare a copiilor a fost exploatata de mari companii de produse alimentare nesanatoase, care aveau ca mascote ori promotori ale produselor eroi din desene animate, tocmai datorita popularitatii acestora in randul copiilor. Bineinteles ca au fost interzise ulterior, deoarece s-a constatat o influenta negativa in ceea ce priveste alimentatia copiilor. Acesta este un exemplu negativ, dar exista multe cazuri in care copiii au indeplinit diverse sarcini si responsabilitati, imitand unul din personajul preferat: ,, Eu o sa invat sa inot, sa fiu ca Ariel, o sirena curajoasa” ,,O sa am grija de surioara mea asa cum Barbie face cu surorile ei”, ori ,,Mie nu imi este frica de intuneric, pentru ca nici lui Batman nu ii este”, ,,O sa merg la karate, sa stiu sa ma apar ca si Kung fu Panda!”
Avantajele desenelor animate
– Personajele de animatie sunt viu colorate, simpatice, diversificate, amuzante si pline de veselie
– Sunt educative – fiecare desen animat transmite un mesaj, are propria sa morala, pe care parintii i-o pot descifra copilului, discutand despre fiecare desen animat. Scopul lor este sa transmita comportamente, atitudini si reactii care sa-l ajute pe copil sa se adapteze mai bine mediului – Tom si Jerry inventeaza capcane, gasesc noi trucuri amuzante pentru a se sicana, dar cand apare un alt personaj care le intrerupe joaca, ei devin aliati, incercand sa-l cunoasca mai bine pe noul erou, Popeye are nevoie de multa putere pentru a-l invinge pe Bluto si de aceea mananca spanac, Winnie the Pooh este innebunit dupa miere, iar prietenii lui il ajuta ori de cate ori are nevoie de ajutor, Locomotiva Thomas are o multime de prieteni, munceste zilnic transportand materiale dintr-o gara in alta, in compania prietenilor bineinteles- celelalte locomotive, cantand si povestind, etc
– Desenele animate sunt indragite la orice varsta, sunt o ,,terapie de relaxare” excelenta. Printre preferintele din top ale adultilor sunt: Tom si Jerry, Ciocanitoarea Woody, Chip si Dale, Sailor Moon, Buggs Bunny, Tweety, Popeye Marinarul ori Familia Flinstones. Copiii insa prefera Spioanele, Laboratorul lui Dexter, I’m a weasel, Barbie, Superman, Cars, Bakugan, Power Rangers ori Micutii ponei, Scooby sau Spiderman.
Dezavantajele desenelor animate
-Unele personaje folosesc agresivitatea in exces, iar copiii imita comportamentele acestora in relatiile cu ceilalti copii;
-Limbajul este violent, folosesc jigniri ori diverse expresii care nu respecta bunele maniere;
-unele personaje sunt costumate ori au masti inspaimantatoare, fapt ce ii poate traumatize pe copii, le poate provoca diverse frici;
– creaza dependenta daca sunt urmarite pentru intervale lungi de timp;
Nu ii putem lipsi pe cei mici de bucuria de a urmari desene animate, numai ca ii putem ghida in acest univers, sfatuind-i, fiind alaturi de ei cand urmaresc pentru prima oara un nou serial ori desen animat. Eroii de desen animat pot fii aliatii adultilor in educatia celor mici, prin exemple – ,,Mickey Mouse stie sa numere pana la 10, hai sa incercam si noi!”