Copiii romanilor care muncesc legal in strainatate pot primi alocatii mai mari, corespunzatoare statului UE unde lucreaza parintii. In loc de 10 euro (42 de lei), cat ii ofera statul roman, un minor poate primi 184 de euro, daca cel putin unul dintre parintii sai lucreaza legal in Germania.Aproape trei milioane de romani muncesc in strainatate, iar aproximativ 60% din ei sunt cupluri, potrivit ultimelor statistici pe migratie. Cei care sunt angajati cu forme legale beneficiaza de o multime de drepturi, printre care se numara si „asimilarea prestatiilor”, prevazuta in Regulamentul 883 din 2004, al Parlamentului European si al Consiliului Europei.
Asta inseamna ca un lucrator migrant are dreptul la prestatiile familiale acordate de tara unde munceste. Este vorba de prestatii sociale care se refera la copii: alocatia de stat pentru copii (de 200 de lei, pe luna, pentru copiii de pana la 2 ani, si de 42 de lei pe luna, intre 2 si 18 ani), de indemnizatia pentru cresterea copilului si de stimulentul acordat in situatia cand mama se intoarce la job, precum si de indemnizatiile speciale pentru cresterea minorului cu handicap.
Procedura de obtinere
Cei care vor sa obtina sumele prevazute in legislatia altui stat UE trebuie sa completeze un formular european special, disponibil la institutia competenta din tara respectiva. „In cele mai multe cazuri, institutia respectiva inregistreaza formularul si apoi ne trimite noua datele, pentru suspendarea platii in Romania. Unele state inmaneaza formularele beneficiarilor, pentru a ni le transmite acestia”, explica Raluca Veber, sef serviciu in cadrul Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale (ANPS).
Desi diferentele in bani sunt foarte mari, doar 9.500 de alocatii au fost acordate anul trecut in Romania la valoarea celor din statele vestice. In statistica Directiei Generale Protectia Copilului (din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale), la sfarsitul anului trecut existau peste 84.000 de copii cu parinti plecati la munca, din care aproximativ 26.000 ii aveau pe amandoi angajati in strainatate.
Cine poate beneficia
Copiii ramasi acasa primesc alocatiile din tara unde lucreaza parintii lor, daca cei din urma se incadreaza intr-una dintre urmatoarele situatii: sunt salariati sau lucratori independenti cu resedinta intr-un stat UE, sunt persoane care au muncit in strainatate si au intrat in somaj intr-un stat membru, sau sunt pensionari si au copii in intretinere. Daca parintii lucreaza in tari diferite, ei sunt liberi sa aleaga intre cele doua state unde se pot inregistra pentru alocatia copiilor.
Valoarea alocatiei
Suma corespunzatoare variaza de la un stat la altul, ca si conditiile de acordare. In Germania, un copil primeste 184 de euro pe luna, in Spania – 24,25 euro, in Marea Britanie – 86,67 euro pentru copilul singur. In Franta se ofera 123,92 euro, dar numai pentru familiile cu cel putin doi copii. In Italia, suma variaza intre 120 si 300 de euro, pe luna. Ea scade pe masura ce urca veniturile familiei si creste in functie de numarul de copii. Nu se acorda familiilor cu venituri de peste 12.000 de euro, anual.
Sursa: Adevarul