copii-internet

Studiu: Copiii din Romania petrec peste 6 ore pe zi pe Internet!

Potrivit unui studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii, 27,5% dintre copiii din Romania petrec peste sase ore online intr-o zi de scoala. Intr-o zi de vacanta, procentul acestora creste la 48,3%.

Accesul copiilor la Internet si la dispozitive mobile se face de la varste din ce in ce mai mici, varsta medie la care acestia incep sa petreaca timp online fiind de 9 ani.

43% dintre copii afirma ca posteaza online informatii personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.

Care sunt cele mai utilizate retele de socializare?

Cand vine vorba de cele mai utilzate retele sociale, din studiul realizat de Salvati Copii reiese ca Facebook-ul ramane cea mai utilizata aplicatie in randul copiilor. 96% dintre respondenti afirma ca utilizeaza Facebook, dintre acestia 13 % petrecand peste 6 ore pe zi sau verificand constant aplicatia.

91% dintre copii afirma ca au un cont pe Youtube, iar Instagram este a treia retea utilizata, 81% dintre respondenti avand un profil.

Cyberbullying-ul – o problema reala a zilelor noastre

Cyberbullying-ul (hartuirea online) este o problema tot mai raspandita si apare mai ales pe retelele sociale. Necunoasterea pericolelor din online si a masurilor de siguranta duce la cyberbullying. Cand nu stim sa folosim setarile de privacy ale conturilor, persoane cu intentii rele au acces mult mai usor la informatiile noastre. Pe retelele sociale, o poza poate fi preluata si modificata, o informatie poate fi denaturata si raspandita foarte rapid, ajungandu-se astfel la cyberbullying.

Potrivit studiului realizat de Salvati Copiii, 54% dintre copii spun ca s-a intamplat ca cineva sa ii deranjeze sau sa ii supere in timp ce vorbeau pe Internet, procentul fiind semnificativ mai ridicat in randul fetelor si elevilor de liceu.

Trimiterea de mesaje jignitoare este principalul motiv pentru care copiii spun ca au fost deranjati pe Internet, urmat de excluderea din diferite grupuri sau activitati online. Aproximativ 15% dintre copii spun ca au fost postate mesaje jignitoare despre ei undeva online sau ca au fost amenintati.

Pentru ca am vrut sa aflam mai multe despre motivele care i-au impins pe cei de la Organizatia Salvati Copiii sa realizeze acest studiu, am discutat cu Teodora Stoica, coordonator servicii de asistenta si consiliere Ora de Net in cadrul Organizatiei Salvati Copiii. Asculta interviul mai jos:

Foto: People photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s