Copiii institutionalizati, care raman in centrele de plasament si dupa ce implinesc doi ani, au dificultati de vorbire, spre deosebire de cei care ajung in familii adoptive sau la asistentii maternali, arata un studiu prezentat in publicatia de specialitate Child Development.Oamenii de stiinta au tinut sub observatie 100 de copii institutionalizati din Romania. Aproximativ jumatate din ei au fost adoptati inainte de a implini 22 de luni, in timp ce cealalta jumatate a ramas la orfelinate. De asemenea, cercetatorii au analizat si progresele de vorbire inregistrate de 60 de micuti care locuiau impreuna cu familiile lor.
Potrivit studiului, copiii care au ajuns in sanul unor familii adoptive inainte de a implini doi ani au abilitati de vorbire mai accentuate la implinirea varstei de trei ani decat micutii care au ramas in ingrijirea statului.
Cu cat copilul este adoptat mai repede cu atat abilitatile lui de comunicare verbala sunt mai bune. De exemplu, cei adoptati la cel mult 15 luni de la nastere vor avea la trei ani un nivel al limbajului extrem de apropiat de cel al unui copil care a crescut in sanul familiei sale biologice.
Intarzierile in dobandirea abilitatii de a vorbi vor fi observate la micutii care raman in orfelinate si dupa ce implinesc doi ani.
Sursa: Adevarul