Copiii fara etichete

Violenta asupra copiilor inca este simtita puternic la noi in tara si inca este considerata o forma de educatie. Conform unui studiu, peste jumatate dintre copii spun ca sunt batuti de parinti. De aceea, organizatia Salvati Copiii Romania a lansat ieri campania „Copiii fara etichete”.

 

„Violenta impotriva copiilor tine societatea prizoniera intr-un cerc vicios al violentei: violenta naste violenta. Copiii batuti sau umiliti vor bate si vor umili, in relatia cu ceilalti copii, cu parintii, cu profesorii, precum si in relatiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilarie sunt adesea surse pentru esecuri personale in viata de adult” – Gabriela Alexandrescu, Presedintele Salvati Copiii Romania.

Evenimentul de ieri i-a avut printre invitati pe Ministrul Educatiei, Secretarul de Stat al Ministerului Sanatatii, Directorul General de la Protectia Copilului si bloggerul Cristian China-Birta – Ambasadorul Campaniei.

Initiativa se va derula pana in octombrie si urmareste sa elimine etichetele si stereotipurile aplicate de parinti si scoala celor mici. In schimb, pe parcursul campaniei, va fi promovat parentingul pozitiv, vor fi oferite solutii si se vor schimba politicile pulice in interesul copiilor. De asemenea, bloggerii se vor mobiliza pentru a combate violenta impotriva copiilor.

„Vreau sa vad profesori dati afara din sistemul de educatie pentru ca au batut copiii. Este inadmisibil sa acceptam ca un profesor care a batut un elev sa ramana in sistem. Eu cred ca sunt gesturi pentru care nu exista mila. (…) Vreau sa vad parinti care sunt decazuti din drepturi pentru ca au actionat intr-un mod abuziv la adresa copiilor lor, pentru ca inseamna ca acei oameni nu sunt in stare sa se ridice la nivelul de parinti” – Ministrul Educatiei.

In cadrul conferintei, a fost prezentat si un studiu amplu privind abuzul la adresa celor mici, atat de acasa, cat si de la scoala.

Astfel, aflam ca, in timp ce 63% dintre copii sustin ca parintii ii bat, doar 38% dintre adulti recunosc acest fapt. De asemenea, abuzul usor (precum „lovitul cu palma” sau „urecheala”) nu reprezinta un act violent nici pentru cei mici si nici pentru adulti. Ba chiar, 20% dintre parinti mentin ideea ca bataia este un mijloc de educatie a copilului.

In scoli, pedeapsa cu bataia este mai redusa, in schimb copiii sunt certati atunci cand gresesc si chiar jigniti si etichetati de catre profesorii lor.

Astfel de abuzuri pot avea consecinte pe termen lung asupra micutilor. Stima de sine si dezvoltarea emotionala a copiilor este afectata, se nasc tensiuni si resentimente si se creeaza precedente pentru viitorii adulti.

Mai multe informatii gasesti pe site-ul Salvati Copiii Romania.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s