Cine sunt copiii generatiei Alpha?

Am auzit cu totii vorbindu-se de Generatiile X, Y, Z sau de Generatia Baby Boomer. Sunt categorii in care se poate regasi fiecare dintre noi, in functie de anul nasterii. Generatia X, de exemplu, e reprezentata de cei nascuti intre 1965 si 1979, Generatia Y ii desemneaza pe cei nascuti intre 1980 si 1994, cunoscuti drept Millenials, iar din Generatia Z fac parte cei nascuti intre 1995 si 2009.

Pentru copiii nascuti dupa 2010 a fost nevoie de o noua litera din alfabet. Deloc intamplator a fost aleasa denumirea Apha, desemnand prima litera din alfabetul grec. Sociologul australian Mark McCrindl este cel care a ales aceasta litera, si nu doar pentru ca Z incheia alfabetul latin, ci si pentru ca Generatia Alpha marcheaza trecerea intr-un nou mileniu.

Cine sunt copiii din Generatia Alpha?

Adultii din generatia Y ii cunosc destul de bine pe copiii din Generatia Alpha, pentru ca le sunt, de fapt, parinti. Din generatia Alpha fac parte toti copiii nascuti intre 2010 si 2024, iar parintii lor sunt adultii din generatia Millenials. Unii dintre copiii alpha sunt chiar fratii mai mici ai copiilor din Generatia Z.

Se estimeaza ca, in 2025, cand toti reprezentantii Generatiei Alpha se vor fi nascut, numarul lor se va apropia de 2 miliarde, devenind, astfel, cea mai mare generatie din istorie. Iar mare parte din ei vor asista la trecerea in secolul al 22-lea.

Asa cum fiecare generatie are specificul ei, influentat de contextul economic si tehnologic, si copiii din generatia Alpha pot fi caracterizati tinand cont de oportunitatile pe care societatea le ofera din punct de vedere tehnologic si economic.

Primii copii din Generatia Alpha s-au nascut in 2010, anul in care au fost lansate iPad si Instagram si in care „app” a fost desemnat cuvantul anului.

Vorbim, astfel, de prima generatie complet digitala, conectata permanent la tehnologie, din prima zi de viata. Mai mult, pentru multi copii din generatia Alpha, telefonul si tableta au luat locul primelor jucarii, iar ecranele device-urilor le sunt cel putin la fel de familiare ca figurile parintilor.

In acest context, nu e de mirare ca reprezentantii Generatiei Alpha se adapteaza usor si rapid la tot felul de device-uri si aplicatii si utilizeaza deja inteligentele artificiale disponibile. De asemenea, vorbim de o generatie pentru care dimensiunea vizuala a informatiei joaca un rol esential atat in comunicare, cat si in invatare.

Fiind cea mai conectata generatie de pana acum, sfera sociala a copiilor Alpha nu se reduce la un grup restrans de prieteni, ci trece granitele sociale, geografice si demografice. De asemenea, influenta a tot ceea ce inseamna muzica, filme sau moda depaseste granitele geografice, afectand in egala masura copii din colturi diferite ale lumii.

Nu in ultimul rand, schimbarile tehnologice si economice rapide la care asista copiii din generatia Alpha schimba si modul in care ei se vor raporta, in viitor, la sfera si valorile profesionale. Dincolo de faptul ca vor fi mult mai mobili in privinta schimbarilor profesionale (atat la nivel de profesie, cat si la nivel geografic), viitorii adulti Alpha vor putea ocupa joburi noi, multe din ele neinventate inca. Joburi precum specialist in cybersecuritate, pilot de drone, dezvoltator de blockchain, designer de date, inginer de realitate virtuala, mecanic de roboti sau ofiter de sustenabilitate sunt doar cateva dintre joburile unui viitor nu foarte indepartat.

Preocuparile copiilor din Generatia Alpha nu se limiteaza la tehnologie, continut online si realitate virtuala. Grija fata de mediu, dorinta de a face alegeri sustenabile si de a se dedica unor activitati care sa-i implineasca si sa le sustina sanatatea emotionala se numara, de asemenea, printre valorile lor.

Astfel, a creste si a educa copiii din Generatia Alpha trebuie sa tina cont de o multime de dimensiuni care le guverneaza stilul de viata, iar provocarile sunt pe masura.

Fiind in permanenta prezenti online, copiii din Generatia Alpha sunt expusi atat dependentei de ecrane si continutului nepotrivit varstei lor, cat si pericolelor din cyberspace si riscului de a fi victime sau martori ai cyberbullying-ului.

Nu in ultimul rand, e nevoie ca adultii din viata copiilor Alpha sa acorde suficienta atentie cultivarii abilitatilor de relationare interpersonala, inteligentei emotionale, gandirii critice, precum si spiritului antreprenorial si leadership-ului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s