Copiii au luat cuvantul intr-o consultare cetateneasca despre viitorul Uniunii Europene: #EuropeKidsWant

Copiii au luat cuvantul intr-o consultare cetateneasca despre viitorul Uniunii Europene: #EuropeKidsWant

Peste 300 de copii din 23 de comunitati si orase din judetul Bacau si-au facut vocile auzite joi, intr-o consultare cetateneasca unica in Romania, prima de acest fel din Uniunea Europeana, organizata exclusiv pentru copii astfel incat acestia sa isi poata exprima opiniile cu privire la viitorul Europei inaintea Presedintiei Romaniei a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Evenimentul Europa Copiilor, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, si Institutul European din Romania, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Bacau si UNICEF in Romania, a evidentiat nevoia participarii copiilor si adolescentilor in dezbaterile menite sa defineasca viitorul politicilor europene.

Uniunea Europeana de maine trebuie sa fie un proiect construit de cetatenii sai. Din aceasta perspectiva, dar si a faptului ca in anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Conventiei privind Drepturile Copilului, nu puteam incheia acest ciclu de evenimente fara a-i consulta si pe copii si tineri, ideile lor putand contribui la generarea unor politici care sa le poata oferi un viitor mai bun“, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbaterea de la Bacau a fost organizata ca parte a “Consultarilor cetatenesti pentru viitorul Uniunii Europene”, o serie de evenimente lansate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene si Institiutul European din Romania pe 9 mai 2018.

Copiii care au participat la dezbaterea organizata la Sala Ateneu din Bacau vin din 32 de scoli din diferite medii din judetul Bacau, inclusiv sunt copii din grupuri vulnerabile care se confrunta cu saracia sau discriminarea. Acestia au varste cuprinse intre 10 si 18 ani. 

Fiecare copil se naste cu o zestre psihica ce se remarca prin felul in care isi manifesta placerile si neplacerile, aratand deschis ceea ce simte. Pentru a ne pune in valoare calitatile si pentru a ne oferi un viitor cat mai stralucit atat noua, cat si generatiilor urmatoare, in societatea noastra adultii trebuie sa ne recunoasca dreptul la libera exprimare“, a spus Lorena Condei, eleva in clasa IX-a la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare“ Bacau.

Cresterea si consolidarea participarii copiilor este un obiectiv de baza al UNICEF in Romania, atat in cadrul programelor implementate, cat si in dialogul cu principalii decidenti politici si cu partenerii.

Sansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenti si de a colabora cu ei deschide noi perspective, ofera solutii diferite si inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul sa oferim copiilor ocazia de a-si exprima parerea despre chestiuni care ii afecteaza, pe ei si pe comunitatile din care provin. Dorim ca alaturi de ei si de ceilalti parteneri ai nostri, sa identificam, sa cream, sa implementam si sa monitorizam impreuna solutii“, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

La inceputul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF si Eurochild au facut apel catre copiii si tinerii din Romania pentru a-si exprima opiniile in sondajul online „Europa Copiilor“. Rezultatele sondajului vor sta la baza discutiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfasurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, precum si in cadrul altor intalniri la nivel inalt.

Pe parcursul consultarii publice organizate la Bacau, copiii si-au exprimat opiniile si ideile cu privire la Uniunea Europeana, drepturile copilului, participarea copiilor, educatie, sanatate, precum si utilizarea mediilor online.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s