Copii cu copii: Romania este a 3-a tara din Europa cu cele mai multe mame adolescente

Copiii au copii: Romania este a 3-a tara din Europa cu cele mai multe mame adolescente

In contextul in care Camera Deputatilor, ca for decizional, urmeaza sa voteze un proiect de lege adoptat tacit de Senat, care stipuleaza restrictionarea educatiei sexuale in scoli, prin aceea ca devine necesar acordul expres al parintelui, sub sanctiunea pedepsei cu inchisoarea, Organizatia Salvati Copiii Romania isi manifesta ingrijorarea si atrage atentia asupra unui fenomen grav, cauzat in principal de lipsa educatiei sexuale, si anume mamele minore.

Educatia sexuala in scoli este necesara intr-o tara unde fenomenul mamelor minore („copii cu copii”) este ingrijorator.

Romania inregistreaza o rata a nasterilor in adolescenta mai mare decat in 9 tari africane

Potrivit unui raport al organizatiei internationale Save the Children, care include un index global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata, Romania ocupa locul 52 din 172, situandu-se sub tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei).

Dintre toti indicatorii urmariti in raport, mortalitatea infantila si rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor sunt cele mai ingrijoratoare. Tara noastra se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente intre 15 si 19 ani, 34 sunt mame.

Efect al lipsei accesului la ingrijiri si educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijoratoare, Romania inregistrand asadar 34 de nasteri la 1.000 de adolescente. In Europa, doar doua state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri.

Este un semnal de alarma faptul ca Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) si Mauritius (28,3).

Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale a atras atentia Guvernului Romaniei asupra urgentei adoptarii unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexuala

In plus, datele Eurostat (2015) arata ca, in Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (9,282 de nasteri, adica 4,7% din totalul nasterilor din 2015, din care 676 erau minore intre 10 si 14 ani).

Aceasta situatie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca a devenit urgenta adoptarea unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexuala si consiliere privind sanatatea reproductiva pentru tinerele si adolescentele din tara, inclusiv prin implementarea unui program comprehensiv si obligatoriu privind sanatatea sexuala si a reproducerii in scoli.

Propunerea legislativa incalca principiul constitutional al Interesului Superior al Copilului

Reamintim ca, potrivit Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului (art. 46, alin. 3, lit. i), organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul sanatatii sunt obligate sa adopte, in conditiile legii, toate masurile necesare pentru derularea sistematica in unitatile scolare de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor. De asemenea, Conventia ONU cu privire la drepturile copilului stabileste ca Romania, ca stat semnatar, este obligata sa asigure aplicarea efectiva a dreptului copilului la sanatate prin „crearea serviciilor de medicina preventiva, de indrumare a parintilor si de planificare familiala, si asigurarea educatiei in aceste domenii.”

Caracterul inechivoc si imperativ al textului juridic („orice institutie publica”, „sunt obligate”, „toate masurile necesare”, „derularea sistematica”) reprezinta o ilustrare a aplicarii responsabile a principiului interesului superior al copilului intr-o sfera a vietii si dezvoltarii individuale a copilului de o maxima importanta. Accesul copiilor la informatii relevante privind sanatatea sexuala si a reproducerii are ca scopuri protectia lor impotriva oricarui potential abuz sexual, prevenirea sarcinilor nedorite si formarea unui comportament adecvat si protectiv privind sexualitatea lor, astfel incat oricarui copil sa-i fie respectat „dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge”.

Luand in considerare datele statistice prezentate mai sus, in masura sa provoace nelinistea tuturor celor preocupati de bunastarea si protectia copiilor, dar si dreptul copilului de a fi informat corect si la timp asupra sanatatii si protectiei impotriva abuzului, consideram ca propunerea legislativa incalca flagrant principiul interesului superior al copilului, cu precadere in ceea ce priveste „nevoile lor de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate” a caror implinire presupune asigurarea din partea autoritatilor publice a unui „regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor”.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s