Construieste un teatru de umbre

Copii sau adulti, cu totii am facut, la un moment dat sau altul, umbre pe pereti. Puneti in scena un adevarat teatru de umbre, construit in familie, pe baza urmatoarelor instructiuni.

De la umbrele cu iepurasi pe care le face ridicand doua degete si pana la productii emotionante, cu umbre de figurine, teatrul de umbre este un mediu care le permite atat amatorilor, cat si specialistilor, sa se joace.

Eu iti propun un joc in familie, in care alegeti impreuna o poveste (sau o realizati chiar voi), iar, pe baza scenariului, construiti decorurile pentru un teatru de umbre. Este o activitate interactiva, care ii va provoca imaginatia si manualitatea copilului.

Ai nevoie de:

  • o cutie de carton;
  • hartie de calc/ hartie de copt/ hartie de la servetele (orice tip de hartie mai stravezie);
  • bete de inghetata/ bete de frigarui;
  • foi de hartie alba;
  • creioane;
  • carton;
  • foarfece;
  • lipici/ banda adeziva;
  • o lanterna.

Cum se face:

Mai intai, sa construim „scena”. Intoarce cutia de carton cu partea deschisa in jos si taie doua bucati opuse, din cele care formeaza capacul. De asemenea, taie si unul dintre peretii cutiei. Iata cum ar trebui sa arate.

01Intoarce cutia cu fundul in sus si lucreaza pe partea „ecranului”. Daca vrei, poti desena o avanscena, dar nu este obligatoriu. Important este sa faci un contur al unei rame si sa tai in interiorul acelei rame. Apoi, lipeste hartia de calc, astfel incat sa obtii un ecran ca cel de mai jos.

01Acum, trecem la figurine. Pe foile de hartie alba, desenati-va personajele si decorurile. De exemplu: copaci, un castel, pasari, animalute etc. Tine minte un detaliu foarte important. La aceste figurine conturul este cel mai important. Nu conteaza daca desenezi un dragon roz cu picatele rosii, pentru ca pe ecran tot negru va aparea. Concentrati-va mai ales pe contur. Daca vreti sa se vada ca un personaj zambeste sau e trist, veti taia conturul gurii, pentru ca nu se vede doar daca desenati. Acelasi lucru se aplica si la ferestrele si usile unei case – este nevoie sa le taiati, ca sa fie clare proiectiile.

Pentru a avea mai multa stabilitate, lipiti fiecare figurina pe carton si taiati din nou conturul. (Nu este un pas obligatoriu.)

Lipiti pe spatele fiecarei figurine cate un bat de inghetata sau un bat de frigaruie, pentru a le putea manui usor.

Faceti intuneric in casa si aprindeti lanterna in spatele ecranului. Sa inceapa spectacolul! (Este o activitate excelenta mai ales pentru noptile in care a picat curentul.)

01

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Construieste un teatru de umbre”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s