Autism Voice lanseaza miercuri, 18 martie, un program de utilitate publica pentru familiile cu copii cu autism din tara – Autism Voice Line.
Prin acest program ce se va desfasura on-line, prin Skype, parintii care au copii cu tulburari din spectrul autist sau comportamentale pot beneficia de consiliere psihologica in aceasta perioada de izolare impusa de prezenta virusul COVID – 19.
Numarul de Skype la care vor raspunde specialiștii Autism Voice de luni pana vineri de la orele 9:00 la 13:00 este disponibil aici.
Intre orele 9:00 si 9:30, specialistii Autism Voice asteapta mesajele parintilor la numarul disponibil in linkul de mai sus. La ora 9:30, fiecare inscris din ziua respectiva va primi ora de programare pentru sesiunea de consiliere.
“Parintii care au copii cu tulburari sufera cel mai mult in perioada aceasta din cauza restrictiilor impuse de COVID – 19. Vorbim aici de peste 30.000 de familii la nivel national despre care știm ca nu iși mai pot ajuta copiii, din motive știute deja, impuse la nivel national. Autoizolarea este cel mai grav lucru pentru un copil cu tulburari care are nevoie de socializare, de terapie cu specialiști, de contact uman constant. Astfel, lansam aceasta campanie pentru cel putin o luna prin care oferim consiliere gratuita parintilor, pentru a trece mai ușor prin zilele de izolare la domiciliu. Anxietatea a crescut excesiv de mult zilele acestea și inca nu știm cum va evolua situatia. Copiii cu autism au nevoie ca parintii lor sa fie echilibrati, sa fie calmi și sa se consulte constant cu un specialist in ABA, pentru a afla ce pot face pentru copiii lor in situatia data. Am ales sa derulam acest proiect pentru ca suntem cu totii responsabili ca in perioada urmatoare sa fim alaturi de cei care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Anca Dumitrescu, Presedintele Autism Voice.
Prin linia speciala deschisa prin Skype, Autism Voice isi propune sa ajute familiile aflate in risc din pricina masurilor sociale impuse, oferind recomandari pentru problemele cu care se confrunta parintii cu copii cu autism in aceasta perioada. O parte din problemele, de ordin atat social, cat și de sanatate psihico-emotionala, sunt cauzate de:
- Autoizolarea impusa de autoritati;
- Dezinformarilor din social media;
- Izolarea copiilor cu nevoi speciale la domiciliu;
- Lipsa suportului fizic al specialistilor in domeniu din cauza izolarii la domiciliu;
- Anxietatea psiho-emotionala creata de starea sociala actuala;
- Lipsa de terapii specializate a copiilor, ce se poate face doar 1 la 1 sau in grupuri mici.
Toate acestea, dar si alti factori specifici, pot afecta grav familiile si copiii cu autism sau tulburari. Oprirea lucrului cu un copil cu tulburari duce la stagnare sau chiar regres in recuperarea copilului, pierzandu-se astfel luni de munca.
Mai mult, inca sunt mii de familii in tara care nu beneficiaza de niciun suport specializat pentru copiii lor din lipsa de resurse, specialisti, informatii.
Autism Voice a lansat la inceputul acestui an proiectul “Pass the Voice”, prin care s-a dorit imputernicirea directa a parintilor cu copii cu autism la nivel national, pentru ca acestia sa poata incepe o forma de recuperare a copiilor lor direct de acasa prin training-uri intensive cu parintii.
Din cauza riscurilor COVID-19, acest proiect a fost sistat. Alternativa a aparut sub forma acestei consilieri on-line, ce poate ajuta familiile macar sa beneficieze de suport psihic, moral.
Pentru ca aceasta linie sa existe pentru cel putin o luna, asociatia face apel catre oameni si companii pentru donatii. Toti banii stransi in perioada aceasta vor asigura ca linia de consiliere sa fie functionala cat mai mult timp posibil, pentru ca mii de familii cu copii cu tulburari sa primeasca suport psihologic de specialitate, la indemana, neingradit.
Modalitati prin care se poate dona:
- Prin virament bancar: Autism Voice, Cod fiscal: CIF 23830437, Cont bancar: RO49BACX0000000968803037, Unicredit Tiriac BANK
- On-line, aici.
- Prin contract de sponsorizare la adresa contact@autismvoice.ro.
- Prin SMS la 8844 cu cuvantul “VOCE”
Mai multe detalii despre activitatea si proiectele asociatiei se gasesc pe autismvoice.ro.