Concluziile Saptamanii Mondiale a Alaptarii 2011

Celebrata in peste 120 de tari, Saptamana Mondiala a Alaptarii (1-8 august) a fost marcata si in Romania pentru prima data pe parcursul intregii saptamani.

In acest an, sloganul evenimentului a fost „Vorbeste cu mine! – Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii” si si-a propus sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare si ca o investitie intr-un viitor sanatos.

Saptamana Alaptarii a debutat cu o masa rotunda, organizata sub egida Presedintelui Camerei Deputatilor alaturi de Reprezentanta UNICE,F care s-a dorit a se incadra in tematica acestui an insa pastrand specificul problematicii la nivel national. Astfel, tema acestui eveniment a fost “Alaptarea – de la comunicare la actiune”. La eveniment au participat decidenti in policile de sanatate si servicii sociale, specialisti in sanatatea mamei si copilului, reprezentanti ai societatii civile si mass media. Acestia au discutate despre cum poate fiecare sa sprijine luarea unei decizii corecte pentru copil si mama in ceea ce priveste alaptarea dar si despre practicile si politicile care pot sprijini alaptarea.

Legea privind marketingul substituentilor de lapte matern cu 46 de initiatori (deputati si senatori) este un demers sprijinit de Reprezentanta UNICEF, Ministerul Sanatatii si socitatea civila.

Saptamana a continuat cu sprijinul Asociatiei Hands Across Romania si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare (ANNA) care au organizat o serie de activitati: Mom bloggers meet–up, Atelier Implicarea tatalui in sustinerea mamei, Rolul moasei in promovarea alaptarii, Parintii fata in fata cu consultantul de lactatie si intalnirea cu parintii “Vino sa vorbim despre alaptare!”.

Concluziile Saptamanii Mondiale a Alaptarii sunt:

• este nevoie de un cadru legislativ care sa protejeze alaptarea si exista deschidere si sustinere politica pentru crearea acestui cadru;

• este nevoie de campanii de informare pe toate canalele media;
– exista o comunitate bine sudata de mame informate care promoveaza constant alaptarea prin intermediul internetului si al exemplului personal. Crearea unei comunitati de consilieri “de la egal la egal” care sa contribuie la realizarea unei “culturi a alaptarii”;
– ONG-urile se vor implica mai mult lucrand la o strategie comuna in vederea promovarea alaptarii si a modalitatilor de semnalare a incalcarilor Codului de marketing;

• programe de formare pentru cadrele medicale in contextual in care alaptarea incepe inca din perioada prenatala, apoi in maternitate si continua in comunitate (medicul de familie, familia, prieteni, loc de munca, etc);

• transformarea a cat mai multor maternitati in Spital Prieten al Copilului;

• se vor analiza conditiile de eliberare a laptelui praf si medicamentelor care opresc alaptarea numai pe baza unei retete medicale. Eliberarea laptelui praf in baza unei retete medicale nu a fost inca discutata ca o optiune.

• Este nevoie de promovarea consilierilor in alaptare (certificati de forurile internationale) in randul femeilor insarcinate si a tinerelor mame, ca specialisti in rezolvarea dificultatilor ce tin de initierea alaptarii sau depasirea unor obstacole ivite pe parcursul alaptarii (angorjarea sanilor, mastita, fisuri mamare, atasarea bebelusului la san, impresia de lapte insuficient cantitativ/calitativ)

“In Romania, in anul 2010, rata alaptarii a fost de doar 12,6% si ne dorim ca la anul sa crestem aceasta rata cu cel putin un procent. Pentru ca avem o rata a mortalitatii infantile ridicata (decembrie 2010 – 13 la mie si ianuarie 2011 – 12,2 la mie), pentru ca rata copiilor malnutriti este mare, pentru ca obezitatea in randul copiilor este mare, pentru ca toate aceste cifre sa mearga in directia opusa, avem nevoie de un start sanatos, iar alaptarea este cel mai bun start in viata”, declara Irina Popescu, presedinte ANNA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s