Clasa pregatitoare – intrebari si raspunsuri

Clasele pregatitoare vor fi organizate preponderent in scoli, iar copiii vor invata prin joaca si nu vor primi note ori calificative. Salile de clasa vor fi amenajate cu bani de la Primarie.

Clasele pregatitoare vor fi organizate cu precadere in scoli, inscrierile incep in martie, iar scolile pot stabili criterii proprii de acceptare, exclusiv pentru locurile ramase libere dupa inscrierea copiilor din circumscriptie.

Iata raspunsurile la cele mai importante intrebari privind clasa pregatitoare:

1. Cum se face admiterea
Inscrierile incep in luna martie si se fac in patru etape: in prima, sunt inscrisi elevii care opteaza pentru scoala la care sunt arondati, in a doua se fac inscrieri pentru cei ce vor sa studieze in alte scoli decat cele la care sunt arondati.
 
In cea de-a treia etapa, cei care nu au prins loc la scoala preferata revin la institutia unde sunt arondati si primesc loc obligatoriu.
In a patra etapa se fac inscrieri pentru cei cu situatii speciale, cum ar fi elevii care si-au schimbat domiciliul sau, din diverse motive, au ramas neinscrisi. Inscrierile se fac in sistem electronic, precizeaza Cristian Alexandrescu, inspector scolar general pentru Bucuresti.
„Va exista o fisa, pe care o va completa personalul unitatii de invatamant, in asa fel incat sa nu mai existe posiblitatea inscrierii la mai multe unitati de invatamant in acelasi timp”.

2. Cine are prioritate

Ministerul Educatiei va elabora o serie de criterii dupa care, teoretic, ar trebui sa se ghideze scolile ramase cu locuri libere, iar acestea sunt in mare parte de ordin social: prioritate pentru copii orfani, pentru cei cu handicap, cu frati in acea institutie sau parinti care predau acolo, etc.
Totusi, pe langa aceste criterii, si scolile au dreptul sa departajeze in functie de propriile reguli (care nu trebuie sa le incalce insa pe cele ale Ministerului).
Astfel, directorii de scoli pot decide sa accepte si copii ai caror parinti lucreaza in apropierea scolii. Toate regulile stabilite de institutia de invatamant trebuie aprobate de inspectorat.

3. Unde gasesc locuri
Ministrul Educatiei le-a solicitat inspectorilor scolari transparenta totala in ceea ce priveste inscrierile, atat la nivel de inspectorate, cat si in scoli. A cerut ca sedintele comisiilor judetene de inscrieri sa fie deschise publicului, iar scolile sa afiseze in permanenta situatia locurilor libere si criteriile de departajare.

4. Ce fac copiii in clasa
Cei mici vor sta in salile de clasa cel mult patru ore pe zi, iar activitatile lor au ca scop acomodarea cu scoala si invatarea prin joaca.
„Prin joc, se doreste ca cel mic sa fie invatat sa invete, pentru ca intrarea in clasa I sa fie corecta. De multe ori, parintii si invatatorii se plangeau ca in clasa I majoritatea copiilor nu reuseau sa se incadreze in stilul scolii sau sa stea in banci o perioada de timp delimitata”, a explicat Alexandrescu un avantaj al noii clase.
In clasa pregatitoare, copiii nu vor primi note ori calificative, insa la finalul anului cadrele didactice vor face rapoarte cu privire la nivelul la care se afla fiecare.

5. Cine plateste
Cadrele didactice care le vor preda celor mici vor face, incepand cu luna mai, cursuri de pregatire, iar costurile sunt acoperite prin finantare europeana. Salile de clasa vor fi adaptate activitatilor noi, iar banii pentru amenjarea acestora vor veni in principal de la Primarii, iar in cazuri exceptionale de la Ministerul Educatiei.

6. Cine merge la pregatitoare
„Toti copiii de 6 ani intra in cadrul invatamantului obligatoriu, fie in clasa I, fie in cea pregatitoare. Cei nascuti inainte de septembrie 2005 vor incepe clasa I, cei nascuti in 1 septembrie 2005 – 31 august 2006 vor avea posbilitatea, la solicitarea scrisa a parintilor, sa intre in clasa I, indiferent daca au frecventat grupa mare pregatitoare sau nu”, precizeaza Alexandrescu.

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s