Micutul tau scolar iti cere ajutorul cand isi face temele sau se descurca singur? Este mai bine sa il lasi sa se descurce singur sau sa ii rezolvi tu problemele?
„Nu vreau sa imi fac temele!” De cate ori, ca parinti, nu am auzit aceasta fraza? Si de cate ori nu am spus-o si noi, la randul nostru, cand eram elevi? Este o frustrare normala, prin care trece orice scolar.
Totusi, este important sa incerci sa afli de ce nu vrea micutul tau sa isi faca temele. Se alinta doar? Sau nu vrea sa le faca pentru ca, pur si simplu, simte ca nu se descurca?
Primul ajutor pe care i-l poti oferi copilului tau este de a-i explica de ce isi face temele: pentru ca asa va invata mai bine ce i s-a predat la scoala, pentru ca este o ocazie de a-si antrena logica sau creativitatea (in functie de materie), pentru ca este una dintre responsabilitatile sale.
Apoi, in ceea ce priveste ajutorul propriu-zis, incearca sa ii explici copilului tau ca are nevoie sa isi faca temele singur, pentru a nu depinde mereu de tine.
Cand isi face temele, copilul nu trebuie sa fie permanent supravegheat si nu e bine sa rezolve temele numai in prezenta unui adult, deoarece ii scade increderea in sine.
Parintii le pot acorda copiilor intelegere si incredere. Cel mic isi rezolva temele, iar tu poti interveni cand este nevoie, doar explicandu-i modul rezolvarii, fara a face treaba pentru el. Sau ii poti oferi idei pentru compunere, ii poti schita desenul pentru ora de desen, iar copilul sa-l aiba ca model, etc.
De foarte multe ori, de teama notelor mici, parintii intervin mai mult decat este necesar in rezolvarea temelor. Nu il ajuti astfel pe copil.
Chiar daca cel mic este indrumat la teme de catre un meditator sau este inscris la afterschool, se poate aplica aceeasi metoda ca si acasa: temele sa fie rezolvate de scolar, din proprie initiativa, iar cei din jur sa-l asigure ca, daca intampina dificultati, poate cere ajutorul. La sfarsit, vor verifica impreuna munca celui mic.
La ce materie a avut nevoie de ajutor copilasul tau si cum ai rezolvat problema?
Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy
sursa foto: freedigitalphotos.net
Buna seara, fiica mea, eleva in clasa a 3 a simtea nevoia de a-SI face pana acum cu mine. Insa nu a ajutat-o decat PE termen scurt, am obosit amândouă si ne-a fost din ce in ce mai greu. Asa ca, de comun acord a trebuit sa schimbam total modalitatea de lucru … Ca si in articolul de mai sus!!!
deja maM saturat cu temele astea :((