Cine face regulile – parintii, bunicii sau bona?

In educatia copilului, de obicei, regulile sunt facute de parinti, deoarece ei sunt principalii responsabili de buna-crestere a celui mic. Bunicii si bona ar trebui sa fie ajutoarele lor, sa incerce sa puna in aplicare aceste reguli prestabilite de catre parinti.

Daca vrei ca propriul tau copil sa te asculte, in primul rand trebuie sa ai grija sa fii consecvent in impunerea regulillor. O interdictie trebuie sa ramana interdictie indiferent de situatiile cu care se confrunta micutul. De exemplu, incerci sa-l inveti sa nu mai loveasca alti copii in parc, dar cand el insusi este batut de ei, ii spui: „De ce nu l-ai lovit si tu?”. Atunci copilul va fi derutat si nu va sti cum sa reactioneze pe viitor.
In plus, trebuie sa stiti ca simpla interdictie nu este suficienta. Daca vrem sa schimbam comportamentul copilului, nu-i vom spune doar „Nu e voie! Sa nu mai faci asa niciodata!”, pentru ca el va uita si va face din nou aceeasi greseala. Va trebui sa-i explicam cu rabdare pana cand el va intelege. Poti sa-i spui: „Nu ai voie sa umbli la umbli la aragaz, pentru ca te arzi… si asta doare!”. Este foarte eficient, atunci cand ii interzicem ceva, sa ii oferim si o alternativa a ceea ce are voie sa faca. De exemplu, ii putem sune: „Mai bine hai sa construim un castel, decat sa arunci cu nisip in ceilalti copii!”

A impune niste reguli nu inseamna ca micutului i se va repeta permanent „Nu face asta!”, deoarece se poate ajunge la un comportament contrar celui dorit. Daca nimic nu este permis, atunci el va pune semnul egal intre interdictiile minore („Nu sari in pat!”) si cele majore („Nu te juca cu focul!”) si astfel va ajunge sa nu mai respecte nimic. Trebuie sa incepem sa-l invatam sa respecte intai interdictiile majore, care ii pot pune in pericol viata si sanatatea lui sau a altora si abia in timp, dupa ce am vazut ca s-a conformat, putem trece la detalii mai putin importante. Sa nu uitam, cand vrem sa strunim copilul, sa ii acordam in acelasi timp si putina libertate, pentru a nu-l sufoca!
Dar oricare ar fi pana la urma regulile, esential pentru copil este ca ele sa fie aplicate de fiecare data la fel, nu o zi da, una ba. Parintii, bunicii si bona sa discute intre ei despre regulile fiecaruia si sa ajunga la un consens, pentru a nu se submina reciproc. Daca bunica il lasa sa se joace in noroi, iar mama ii interzice, atunci copilul va intelege ca regulile sunt doar ceva lipsit de importanta, care nu merita efortul sa mai fie urmat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s